CZ EN

Český úspěch v boji s podvody DPH na jednání ministrů financí v Lucemburku

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš zastupoval Českou republiku na zasedání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN), které proběhlo 17. června 2016 v Lucemburku. ČR se podařilo přesvědčit Evropskou komisi o nutnosti dalších kroků v boji proti podvodům s DPH.

Ministři financí členských zemí EU se na svém zasedání v Lucemburku věnovali především otázce boje proti daňovým únikům v oblasti přímých i nepřímých daní. Na základě podnětu ČR byla na Radě ECOFIN opět diskutována otázka nelegálního krácení daně u DPH a možnost využití plošného mechanismu přenesené daňové povinnosti (tzv. reverse charge), který ČR považuje za nejvhodnější nástroj řešení daňových podvodů. Řada členských států ČR v této otázce podpořila.

Výsledkem dnešního jednání je písemný závazek Evropské komise, že do konce roku 2016 předloží legislativní návrh umožňující členským státům zavést mechanismus přenesené daňové povinnosti (tzv. reverse charge). „Je to pro nás obrovský úspěch“, zdůraznil po jednání vicepremiér Babiš. „O možnost zavedení reverse charge jsme usilovali více jak dva roky a jsem rád, že naše tvrdá práce našla pozitivní odezvu“, doplnil český ministr financí. Mezera ve výběru DPH není jen českým, ale celoevropským problémem. Dle odhadů Komise činila mezera výběru DPH v Evropě v roce 2015 cca 168 miliard Eur. Jedná se o částku, která převyšuje výši ročního rozpočtu EU.

Ministři se rovněž shodli na návrhu směrnice stanovující pravidla proti praktikám vyhýbání se daňovým povinnostem, které se bezprostředně dotýkají fungování vnitřního trhu. Uvedená směrnice je součástí Balíčku opatření proti vyhýbání se daňovým povinnostem, který navazuje na globální standardy OECD proti narušování základu daně z příjmů a účelovému přesouvání zisků právnických osob (tzv. BEPS).

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.