CZ EN

Česká republika v žebříčku Světové banky poskočila o 69 míst

V dnes vydaném žebříčku Světové banky Doing Business se Česká republika v „disciplíně“ placení daní umístila na 53. místě oproti loňskému 122. místu. Výrazná změna je dána zejména úpravou metodiky indikátoru, kdy byl indikátor rozšířen o úkony daňové správy po podání daňového přiznání k DPH, postupující elektronizací správy daní a některými technickými upřesněními.

„Uživatelsky přátelské prostředí pro placení daní a celkové zjednodušení daňového systému jsou naší jednoznačnou prioritou pro nadcházející období. Usilovně na nich již pracujeme například v rámci projektu MOJE daně,“ říká ministr financí Andrej Babiš.

Zpráva Doing Business hodnotí podnikatelské prostředí ve 190 zemích světa. Prostřednictvím indikátorů je posuzována právní regulace, implementace, administrativní, finanční a časová náročnost spojená se vznikem a fungováním malého či středního podniku.

Další indikátory, které spadají do gesce Ministerstva financí, jsou přístup k úvěrům a ochrana investorů. V indikátoru přístup k úvěrům se ČR umístila na 32. místě a v případě hodnocení ochrany investorů na 53. místě.

Celkově se Česká republika v letošním žebříčku Doing Business 2017 umístila na 27. příčce.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.