CZ EN

Centrální evidence účtů sníží riziko úniku informací

Senát schválil návrh Ministerstva financí a České národní banky na zřízení Centrální evidence účtů. Registr umožní oprávněným osobám na základě jednoho dotazu nejpozději do 24 hodin zjistit, ve které bankovní instituci má podezřelý subjekt zřízený účet. Odpadne tak dny až týdny trvající plošné dotazování desítek institucí, které zároveň nebudou zatěžovány ručním vyhledáváním a zpracováním informací. Minimalizuje se tím i riziko úniku informací v citlivých kauzách.

„Evidence nebude obsahovat údaje o pohybech ani zůstatcích na účtech klientů, pouze samotnou informaci o existenci účtu,“ vysvětluje ministr financí Andrej Babiš. „Získat informaci budou oprávněny pouze osoby vyjmenované v návrhu. Každý přístup do registru bude zaevidován a bude tak snadno zpětně dohledatelný. V průběhu legislativního procesu jsme navíc souhlasili s návrhem na parlamentní kontrolu fungování systému a ta je teď součástí návrhu zákona,“ doplňuje Andrej Babiš.

Systém pomůže i při zajištění výnosů z trestné činnosti, včetně korupce, aniž by bylo ohroženo bankovní tajemství. Rychlé získání informací pomůže vyšší efektivitě v boji proti daňovým únikům či praní špinavých peněz. Dnes oprávněné instituce získávají odpovědi v řádu dní až týdnů, což je doba, během které stát ztrácí reálnou možnost účinně zasáhnout, například zablokováním a odčerpáním výnosů z trestné činnosti na příslušných účtech. „Centrální evidence účtů je tak důležitým pilířem, který výrazně zvýší také akceschopnost Kobry,“ vyzdvihuje Andrej Babiš.

Podobný systém již funguje i v jiných evropských státech, například ve Francii, Španělsku, Německu, Rumunsku nebo v Itálii. Zřízení takového registru doporučuje nová směrnice EU a v současné době jej má v návrhu „protiteroristického balíčku“ Evropská komise. K jejímu zprovoznění dojde po 16 měsících od uvedení zákona v platnost, pravděpodobně v první polovině roku 2018.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.