CZ EN

Vláda schválila Zákon o evidenci tržeb i snížení DPH v oblasti stravovacích služeb

Vláda dnes schválila návrh zákona o evidenci tržeb, který představuje jedno z nejdůležitějších systémových opatření k narovnání podnikatelského prostředí v novodobé historii České republiky. Zároveň schválila návrh Ministerstva financí na snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 % s výjimkou alkoholických nápojů, a to od 1. ledna 2016. Oproti původnímu návrhu předloženému vládě návrh zákona nedoznal žádných zásadních věcných změn.

„Nevykázané příjmy převyšují v České republice 160 miliard ročně, tedy dvojnásobek schodku státního rozpočtu,“ řekl Andrej Babiš. „Jsme první vládou v historii, která se rozhodla tento problém nepřehlížet, ale skutečně jej řešit. EET je osvědčené řešení, jak místo zvyšování daní zajistit spravedlivý a efektivní výběr těch stávajících,“ dodal.

Elektronická evidence tržeb bude zaváděna postupně od prvního čtvrtletí roku 2016, a to nejdříve v sektoru stravovacích a ubytovacích služeb, v následujícím kvartálu v sektoru maloobchod a velkoobchod. Na další činnosti bude rozšířena postupně, a to na základě nařízení vlády v návaznosti na výsledky rizikové analýzy Finanční správy. Přesné datum spuštění 1. fáze se bude odvíjet od dalšího vývoje legislativního procesu.

Doprovodný zákon zároveň předpokládá snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 %, s výjimkou alkoholických nápojů. „Snížením DPH ve stravování chceme narovnat nesystémový stav, kdy podnikatelé v pohostinství nakupují potraviny se sníženou sazbou, ale prodávají s jedenadvacetiprocentní,“ vysvětluje ministr financí Andrej Babiš. „Stejně jako evidence tržeb, i toto doprovodné opatření směřuje především k narovnání podmínek pro podnikání,“ dodal.

Vláda zároveň souhlasila s navrženou jednorázovou slevou na dani pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob ve výši 5000,- Kč, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby podle zákona o evidenci tržeb, a to z důvodu kompenzace zvýšených nákladů, které jim nastanou v souvislosti s účinností zákona.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.