CZ EN

Ministr financí odmítá absurdní konstrukci časopisu Týden o útoku na hejtmany

Ministr financí Andrej Babiš se ohrazuje proti tvrzením uvedeným v článku „Babiš posílá policii na socialisty v krajích“ uveřejněným v časopisu Týden, č. 45/2015. Podezření naznačené v článku, že trestní oznámení podaná Právním odborem Ministerstva financí na základě výsledků šetření nezávislého auditního orgánu, představují důsledek osobní aktivity Andreje Babiše proti hejtmanům z ČSSD, je naprosto absurdní. Vyjádření karlovarského hejtmana Martina Havla, že se „pravděpodobně jedná o aktivitu samotného ministra financí“ považuje Ministerstvo financí za zcela neodůvodnitelný, neobhajitelný a bezprecedentní útok na nezávislost auditního orgánu.

Ministerstvo financí potvrzuje, že v případě problematiky evropských strukturálních fondů podalo celkem 5 trestních oznámení, a to v případech, kdy bylo dáno podezření ze spáchání trestného činu, přičemž toto je podle trestního řádu jeho povinností.

V žádném případě se však nejedná o „Babišovo politické zadání“. Článek dovozuje, že se jedná o útok na hejtmany ČSSD, a to zcela účelově pouze z faktu, že věc prověřují příslušná krajská ředitelství policie. Takováto vazba je přitom zcela absurdní. Trestní oznámení směřují na různé situace a osoby, přičemž ve 4 případech z 5 (včetně Jezdeckého areálu v Olomouci) směřovala trestní oznámení na příjemce dotací. Lze tak zcela jednoznačně vyloučit, že by trestní oznámení byla vytvářena na něčí objednávku a na politické zástupce.

S ohledem na skutečnost, že se jedná o trestní řízení, není možné v této souvislosti podat bližší informace, neboť by mohlo dojít k ohrožení účelu trestního řízení. Rovněž i ministr financí se o podaných trestních oznámení dozvídá případně zpětně. Výjimku představoval skutečně jenom Cyberknife, jak uvedl sám ministr financí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.