CZ EN

Ministerstvo financí otevírá přístup k fakturám pro veřejnost

Ministerstvo financí jako první otevírá svá data veřejnosti. Nově budou mít občané přístup ke všem fakturám ministerstva financí a seznamům státních dotací, následovat mají například nemovitosti státu. Inspiraci pro novou koncepci otevřených dat našel odborný tým ministerstva financí vedený 1. náměstkem ministra financí Lukášem Wagenknechtem ve Velké Británii, která je průkopníkem v nových způsobech zveřejňování otevřených dat a jejich dostupnost neustále rozšiřuje.

„Jsme prvním ministerstvem v České republice, které se více otevírá občanům. Každý daňový poplatník má teď možnost si zkontrolovat, jak s jeho penězi ministerstvo hospodaří,“ zdůrazňuje Wagenknecht. Od zvýšené transparentnosti si slibuje lepší kontrolu veřejnosti nad fungováním ministerstva a potenciálně i úspory.

Ministerstvo financí také připravuje zjednodušení přístupu ke všem doposud zveřejňovaným informacím. Nově budou všechna data dostupná na jediné adrese http://data.mfcr.cz, budou strojově čitelná a bude kontrolována jejich aktuálnost a kvalita. Například státní rozpočet se dosud na webových stránkách Ministerstva financí zveřejňoval ve formátu PDF, který je pro další zpracování nevhodný. To se má změnit, rozpočet nově půjde otevřít v běžném tabulkovém editoru. "Slíbili jsme, že budeme transparentní a vyjdeme občanům maximálně vstříc. Naše sliby plníme", dodává ministr financí Andrej Babiš.

Ministerstvo financí spolupracuje na zveřejňování s odbornou veřejností a hodlá v tom i nadále pokračovat. „Prošli jsme dotazy došlé na ministerstvo podle zákona o svobodném přístupu k informacím za poslední roky, aktivně oslovili několik desítek subjektů z komerční i neziskové sféry. Samozřejmě i nadále přijímáme podněty, jaká data a v jaké podobě zveřejňovat“, doplňuje odborník na otevřená data Jiří Skuhrovec z Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy, který se na přípravě nové koncepce podílel.

Postup hodnotí kladně i zástupci Fondu Otakara Motejla, který se otevřenými daty dlouhodobě zabývá: „Doufáme, že ministerstvo svým příkladem pomůže prolomit ledy kolem otevřených dat ve státní správě. Existuje řada příkladů ze zahraničí, kdy větší otevřenost pomáhá nejen šetřit peníze, ale hlavně poskytovat lepší služby občanům,“ komentuje manažer fondu Jiří Knitl.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.