CZ EN

První výsledek prověrky hospodaření – neefektivní využívání systému CRAB

Jedním z cílů prověrky hospodaření, která nyní probíhá na Ministerstvu financí, je zmapovaní systémového nastavení evidence majetku státu a posouzení jeho efektivity. Tuto funkci měl plnit Centrální registr administrativních budov (CRAB), který byl spuštěn na konci roku 2012.

Aktuálně je v systému zaevidováno 5466 budov, přičemž pouze 2808 budov má vyplněny všechny povinné údaje. To znamená, že analytické reporty mohou být sestavovány pouze z 2808 budov. Náklady na spuštění celého systému přitom dosáhly 255 mil. Kč, za rok 2013 činily náklady na provoz dalších 60,45 mil. Kč.

„Budu vládě navrhovat, aby znovu uložila naplnění registru potřebnými údaji, které dosud v řadě případů chybí,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. „Současný systém je totiž zcela neefektivní,“ dodal.

Cílem zavedení registru bylo optimalizovat obsazenost budov ve vlastnictví jednotlivých ministerstev, porovnávat náklady na jednotlivé objekty, na umístění úředníků mezi institucemi a podobně. Dále pak zřídit jednotné místo pro transparentní nabídku nemovitého majetku v rámci státní správy a posléze nabídnout nepotřebný nemovitý majetek k prodeji široké veřejnosti na jednom místě.

Současné nastavení systému tyto cíle nenaplňuje, neboť umožňuje jednotlivým uživatelům analyzovat data pouze za jejich organizaci. Některá ministerstva navíc vedou evidenci nemovitého majetku duplicitně ve svých vlastních databázích.

 

Mgr. Marek Zeman
Ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.