CZ EN

Ministr financí Andrej Babiš otevřel Stálou expozici mlžné komory Gymnázia Opatov

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš dnes slavnostně otevřel Stálou expozici mlžné komory Gymnázia Opatov. Expozice představuje unikátní zařízení oceněné Nobelovou cenou za fyziku „Wilsonovu Mlžnou komoru“ pro sledování radioaktivního pozadí a radioaktivních přeměn. Toto zařízení, které postavili studenti z opatovského gymnázia, umožňuje pochopit rizika jaderných elektráren, uchovávání vyhořelého jaderného paliva či problematiku použití jaderných zbraní.

„Jsem potěšen, že tuto expozici, za níž stojí dva roky pečlivé práce opatovských studentů, mohu otevřít,“ řekl při příležitosti zahájení expozice Andrej Babiš. „Pro českou ekonomiku jsou mladí inovátoři a experti klíčoví. Jsem rád, že se našli i tady a tento projekt úspěšně dokončili,“ dodal.

V České republice se doposud nacházely pouze tři exempláře mlžných komor. Ty vyrobila německá firma PHYWE. Dva modely (každý za 114 000 €) má ve svých informačních centrech akciová společnost ČEZ. Opatovská mlžná komora, která dosahuje stejných kvalit, stála necelých 100 000 Kč.

 

Mgr. Marek Zeman
Ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.