CZ EN

Ministerstvo financí úspěšně ukončilo arbitráž o 800 mil. Kč

Česká republika zvítězila v mezinárodní arbitráži, ve které se kyperská společnost Forminster Enterprises Limited domáhala náhrady škody ve výši 802 mil. Kč z důvodu údajného poškození její investice ve společnosti KOTVA, a. s. Tato žaloba byla podána 9. ledna 2014.

„Českou republiku v této arbitráži zastupoval interní tým Ministerstva financí, a to bez pomoci externích právníků, jak bylo v minulosti zvykem. Tento tým v nedávné době rovněž dosáhl úspěšného ukončení dvou mezinárodních arbitráží proti britským investorům,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš s tím, že tyto úspěchy jsou potvrzením správnosti zvolené strategie. „Rád bych našemu novému týmu, který se na arbitráži podílel, poděkoval za odvrácení další hrozby pro peníze daňových poplatníků“, dodal.

Mezinárodní rozhodčí tribunál se sídlem v Ženevě ve složení August Reinisch, Martin Hunter a Paolo Michele Patocchi konečným nálezem nárok na náhradu tvrzené škody v plném rozsahu zamítl. Tribunál zároveň České republice přiznal plnou náhradu nákladů za vedení této arbitráže a přikázal žalobci uhradit České republice částky 351 543 Kč a 20,000 Euro.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.