CZ EN

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení ve věci společnosti PRISKO

Ministerstvo financí jako jediný akcionář společnosti PRISKO, a.s. podalo trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, kterým byla této společnosti, potažmo České republice, způsobena škoda převyšující 235 mil. Kč. Podezření ze spáchání trestného činu pramení z událostí počínajících v roce 1995, přičemž k následku v podobě majetkové škody došlo až v roce 2014.

„Je to skandál bývalých ministrů financí. Jenom tím, že případ neřešili, původní částka nutná k narovnání narostla o více jak 150 milionů na úrocích z prodlení a o více jak 80 mil. na nákladech řízení,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš. Ministerstvo financí již v červenci 2014 uzavřelo jménem společnosti PRISKO s Volkswagen AG dohodu o vypořádání a narovnání. Dohodou bylo dosaženo ukončení dalšího soudního či exekučního řízení a úspory ve výši téměř 3% z dlužné částky.

Společnost PRISKO, a.s. se v roce 1995 smluvně zavázala spolupracovat se společností Volkswagen AG na vymáhání pohledávky v hodnotě 676 mil. Kč za společností Motokov. Na základě uzavřených dohod se Volkswagen AG a PRISKO a.s. staly ideálními spoluvlastníky pohledávky za Motokovem v poměru 55,4% PRISKO a.s. a 44,6% Volkswagen AG. Společnost PRISKO však svůj závazek nerespektovala a v roce 1996 se s Motokovem vyrovnala, aniž by o tom německou stranu informovala. Tím byla poškozena jak společnost Volkswagen AG, tak i sama společnost PRISKO, a.s. To bylo později příčinou táhlých arbitrážních a soudních řízení mezi oběma společnostmi, nárůstu úroků z prodlení a vynakládání nemalých nákladů na tato řízení. Společnost Volkswagen AG se svých nároků nakonec domohla v rozhodčím řízení a společnosti PRISKO byla uložena povinnost uhradit Volkswagenu AG způsobenou škodu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.