CZ EN

Ministerstvo financí nechce zavádět daň ze životního stylu

Deník Právo ve svém pondělním vydání tvrdí, že úředníci ministerstva financí připravují návrh na zavedení takzvané „daně ze životního stylu“. Ministerstvo financí žádnou takovou daň ale rozhodně neprosazuje a na středečním jednání vlády ji nebude navrhovat. Resort při prokazování původu majetku preferuje cestu zvláštního soudního řízení.

Analýza, z níž zřejmě deník Právo čerpá, navazuje na úkol z programového prohlášení vlády a dohodu z koaliční smlouvy. V reakci na silnou společenskou poptávku se strany vládní koalice zavázaly, že přijmou vhodná opatření umožňující prokazování původu majetku a jeho odčerpání, a to v případě důvodné pochybnosti o jeho legálním nabytí, resp. neprokázání jeho původu.

„K prověřování původu majetku a jeho odčerpávání lze přistoupit dvěma základními cestami - prostřednictvím zvláštního soudního řízení, nebo užitím daňových mechanismů,“ říká náměstkyně ministra pro daně a cla Simona Hornochová. „Ministerstvo financí na základě provedené analýzy shledalo jako nejvhodnější cestu zvláštního soudního řízení,“ dodává náměstkyně.

Finanční úřady či orgány Celní správy by mohly být podle Hornochové zapojeny do přípravné fáze směřující k podání kvalifikovaného návrhu, na jehož základě bude vedeno toto řízení. „Tím se samozřejmě nevylučuje současné zapojení orgánů Policie České republiky, které také v rámci své činnosti mohou získat informace indikující u osoby majetek, u něhož existují důvodné pochybnosti o jeho legálním nabytí,“ konstatuje Hornochová.

„Samotné rozhodnutí o odčerpání majetku by bylo svěřeno soudu, který by vycházel z kvalifikovaného návrhu a podkladů získaných zmíněnými orgány. K odčerpání majetku by tedy došlo rozhodnutím nezávislého soudu, a to v případě, kdy bude shledáno, že určitý majetek s nejvyšší pravděpodobností pochází přímo či nepřímo z nelegálních zdrojů,“ doplňuje náměstkyně.

Analýza bude tento týden předmětem jednání vlády. Výsledkem jednání by mělo být rozhodnutí kabinetu ohledně zvolené cesty k naplnění daného úkolu. Nelze předjímat, zda se vláda ztotožní s doporučením Ministerstva financí a jaký mechanismus bude následně zpracován do podoby zákona.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.