CZ EN

Vyjádření Ministerstva financí k závěrům dozorčí rady EGAP

Na čtvrtečním zasedání dozorčí rady Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s. bylo nalezeno řešení způsobu likvidace pojistných událostí včetně postupu na vymáhání pohledávek z obchodních případů uzavřených v letech 2005 - 2009. Řešení se týká osmi případů, kdy je pojištěným subjektem Česká exportní banka a vývozcem byl Sklostroj Turnov. Všechny obchodní případy se týkají skláren v Rusku a na Ukrajině (7 skláren v Rusku + 1 na Ukrajině).

Ministr financí Jan Fischer k tomu říká: „Dlouhodobě nevyřešené obchodní případy jsou konečně vyřešeny,“ a doplňuje: „Rozhodnutí dozorčí rady EGAP nemá žádné nároky vůči státnímu rozpočtu, to bylo pro ministerstvo financí nepřekročitelné.“

„Součástí změn fungování EGAP a ČEB, které započaly na počátku letošního roku, byly nejen personální změny na postech generálních ředitelů obou společností, ale i systémová opatření v oblastech řízení rizika a obchodu,“ dodává Jan Fischer.

„Ministerstvo financí z pozice akcionáře musí zefektivnit a zlepšit výkon svých akcionářských práv, a právě proto na nejbližších valných hromadách obou společností dojde k implementaci nových pravidel fungování dozorčí rady a k některým personálním změnám,“ doplňuje ministr a dále k tomu dodává: „Na tomto případu se ukazuje, jak nedostatečně fungovaly kontrolní mechanismy, v tomto případě i dozorčí rada.“

Bc. Ondřej Šrámek
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.