CZ EN

Opatření na podporu exportu přinesou tisíce pracovních míst

Vláda dnes schválila návrhy týkající se podpory exportu. V rámci novely zákona o státním rozpočtu na rok 2013 dojde k navýšení dotace státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) o 0,5 mld. Kč a zároveň se zvýší její pojistná kapacita o 10 mld. Kč na 280 mld. Kč. Návrh nebude znamenat navýšení celkových výdajů státního rozpočtu, ani zvýšení jeho deficitu.

„Tímto opatřením se nám podaří dále posílit podporu českému exportu, což znamená vytvoření tisíců pracovních míst. V malé otevřené ekonomice se jedná o jeden z mála smysluplných nástrojů, kterým může vláda podpořit růst bez zadlužení,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Obě opatření reagují na skutečnost, že se zvýší objem podpořeného vývozu v tomto roce oproti původním předpokladům. Pokud by nedošlo ke zvýšení pojistné kapacity či doplnění pojistných fondů EGAP, byly by ohroženy již sjednané nebo rozpracované obchodní případy. České firmy by pak nemusely být schopny splnit nasmlouvané zakázky v zahraničí.

„Dnes schválená opatření jednoznačně potvrzují, že to s proexportní politikou jako jedním z klíčových faktorů podpory obnovení růstu české ekonomiky myslíme vážně. Chceme vytvořit podmínky, které zvýší šance českých podniků na úspěch v soutěži o velké zakázky na zahraničních trzích, a to zejména na trzích prioritních zemí a zemí zájmu. Konkurenceschopné financování prostřednictvím ČEB a EGAP mezi takové podmínky patří,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.  

Významným obchodním případem, o kterém ministr financí společně s ministrem průmyslu a obchodu informoval vládu, je plánovaná stavba elektrárny u iráckého Erbilu. Projekt bude financovat státní Česká exportní banka a pojišťuje jej právě EGAP. U hlavních českých dodavatelů i asi 70 tuzemských subdodavatelů z řad malých a středních podniků vytvoří téměř 2000 pracovních míst. Zároveň tyto firmy získají důležité reference, což jim umožní ucházet se o další zakázky v perspektivní arabské oblasti.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.