CZ EN

Nabídka Korean Air Lines splňuje všechny podmínky

Do půlnoci dne 1. března bylo možné podávat nabídky na vstup strategického investora do společnosti České aerolinie a. s. (ČSA). V tomto termínu podala jedinou závaznou nabídku společnost Korean Air Lines Co., Ltd.., která splňuje všechny podmínky, jež byly stanoveny v procesu výběru strategického investora.

Kupní cena nabízená ze strany Korean Air za 44% podíl akcií ČSA vychází ze znaleckého posudku soudem jmenovaného znalce E & Y Valuations. Hodnota ČSA podle něj činí 148,5 mil. Kč. Z tohoto důvodu je tak kupní cena nabízená společností Korean Air proporcionální k poslední známé hodnotě akcií ČSA a činí 2,64 mil. EUR. 

Záměrem společnosti Korean Air je vytvořit z Prahy jeden ze svých leteckých uzlů v Evropě. V souladu s touto strategií by ČSA zajišťovaly dopravu transferových cestujících v rámci Evropy, a to návazně na koordinaci letových řádů obou společností, což povede ke zvýšení využití stávajících kapacit ČSA. S tím souvisí i záměr rozvíjet Letiště Václava Havla Praha jako přestupní bod. Korean Air rovněž hodlá rozvíjet dálkovou přepravu v rámci ČSA.

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes o této skutečnosti informoval členy vlády. Zároveň požádal předsedu vlády, aby nabídka byla vládou projednána na zasedání příští týden. „Nabídku společnosti Korean Air považuji za vyvážený kompromis s velkým potenciálem pro další rozvoj leteckého odvětví v České republice. Pro naši proexportní politiku bude zajímavé dálkové propojení na asijské trhy i rozvíjení Letiště Václava Havla jako přestupního bodu,“ uvedl ministr financí.

Pokud vláda ČR nabídku na svém příštím zasedání schválí, mohlo by k podpisu smluv obou stran, tedy Českého aerohodlingu (majoritní akcionář ČSA) a  Korean Air, dojít v druhé polovině dubna. Předání akcií a převod kupní ceny by se pak mohl uskutečnit do konce první poloviny tohoto roku.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.