CZ EN

Ministerstvo financí rozšířilo trestní oznámení v kauze MUS

Ministerstvo financí v uplynulých dnech rozšířilo již dříve podané trestní oznámení u Vrchního státního zastupitelství v Olomouci týkající se kauzy privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Jedná se o výsledek mezinárodní právní pomoci z Ostrova Man, která se zaměřila na toky prostředků a přesuny akcií v letech 1997-2003. V rámci této pomoci měla Česká republika možnost prostudovat více než 50 tisíc stran spisů.

Dále bylo trestní oznámení doplněno o argumentaci, že obvinění měli MUS pod kontrolou již v dubnu 1998, tedy o více než jeden rok dříve, než veřejně deklarovali. Tato informace měla nejen fatální význam pro výši nabízené kupní ceny zaplacené České republice za její majetkový podíl, ale i vliv na samotný rozhodovací proces české vlády.

Tato záležitost ovlivňuje také spor vedený ve Švýcarsku. ČR má totiž nárok na restituci finančních prostředků pouze v případě, že bude prokázáno, jaký majetek má být ČR vrácen. V daném případě se tak zejména jedná o prokázání, že ve Švýcarsku zadržené peněžní prostředky jsou přímým výnosem obžalovaných za akcie, které podvodným jednáním vylákali od ČR v roce 1999 za zjevně nepřiměřenou kupní cenu.

 

Bc. Ondřej Šrámek,
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.