CZ EN

ČR je v první desítce zemí s nejtransparentnějšími veřejnými rozpočty

V minulých dnech byly zveřejněny výsledky mezinárodního srovnávacího výzkumu transparentnosti veřejných financí Open Budget Survey 2012. Do výzkumu společnosti International Budget Partnership bylo zařazeno dosud největší množství států (100).

„Jsem rád, že mohu oznámit, že Česká republika se celkově umístila na skvělém devátém místě. Ze států střední a východní Evropy máme podle výzkumu nejtransparentnější veřejné rozpočty. V rámci zemí Evropské unie nás hodnotí jako čtvrté nejlepší,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Česká republika dosáhla v ukazateli Open Budget Index 75 bodů ze 100 možných, tedy historicky nejlepšího výsledku. „V příštích letech se ČR bude nadále zlepšovat, protože chystáme další kroky zvyšující průhlednost veřejných financí,“ upozornil náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Jan Gregor. Mezi nejdůležitější uvedl zveřejňování podrobných ukazatelů hospodaření státu z Integrovaného informačního systému Státní pokladny.
 
Žebříček států naleznete na této adrese: http://survey.internationalbudget.org/#timeline 
Další podrobnosti zde: http://internationalbudget.org/wp-content/uploads/OBI2012-Report-English.pdf 

Související informace

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.