CZ EN

MF zveřejnilo detailní statistiky jarní emise spořicích dluhopisů

Dne 12. června byly na majetkový účet kupujících připsány spořicí státní dluhopisy ve jmenovité hodnotě 15,3 mld. Kč. Největší zájem byl o krátkodobé diskontované dluhopisy, kterých se prodalo přes 7,5 miliard kusů. Domácí fyzické osoby si pořídily celkem asi 13,8 mld. kusů. Z distributorů upsala největší podíl Československá obchodní banka, a to ve výši téměř 6,9 mld. Kč. 

„Opět mohu poukázat na skutečnost, že nejvíce objednávek se týká nejnižších pásem od 1000 Kč do 100 tisíc Kč. Z toho vyplývá, že se nám podařilo přilákat zájem hlavně středněpříjmových střadatelů. Drtivou většinu z nich představují lidé nad 50 let, kteří do státních dluhopisů umisťují část svých celoživotních úspor,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Jarní emise přinesla také rozšíření okruhu možných zájemců. „Téměř polovinu z počtu dluhopisů zakoupených právnickými osobami si nově objednaly obce. I pro ně představují státní dluhopisy bezpečnou investici, stejně jako pro několik odborových organizací, které daly znovu najevo, že mají důvěru v rozpočtovou politiku vlády,“ dodal ministr Kalousek.

Detailní statistiky jarní emise i celkové statistiky spořicích státních dluhopisů naleznete na internetových stránkách spořicích státních dluhopisů.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.