MF zveřejnilo detailní statistiky jarní emise spořicích dluhopisů

Dne 12. června byly na majetkový účet kupujících připsány spořicí státní dluhopisy ve jmenovité hodnotě 15,3 mld. Kč. Největší zájem byl o krátkodobé diskontované dluhopisy, kterých se prodalo přes 7,5 miliard kusů. Domácí fyzické osoby si pořídily celkem asi 13,8 mld. kusů. Z distributorů upsala největší podíl Československá obchodní banka, a to ve výši téměř 6,9 mld. Kč.

„Opět mohu poukázat na skutečnost, že nejvíce objednávek se týká nejnižších pásem od 1000 Kč do 100 tisíc Kč. Z toho vyplývá, že se nám podařilo přilákat zájem hlavně středněpříjmových střadatelů. Drtivou většinu z nich představují lidé nad 50 let, kteří do státních dluhopisů umisťují část svých celoživotních úspor,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Jarní emise přinesla také rozšíření okruhu možných zájemců. „Téměř polovinu z počtu dluhopisů zakoupených právnickými osobami si nově objednaly obce. I pro ně představují státní dluhopisy bezpečnou investici, stejně jako pro několik odborových organizací, které daly znovu najevo, že mají důvěru v rozpočtovou politiku vlády,“ dodal ministr Kalousek.

Detailní statistiky jarní emise i celkové statistiky spořicích státních dluhopisů naleznete na internetových stránkách spořicích státních dluhopisů.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí Ministerstva financí