Zveřejněno hodnocení hospodaření všech obcí

Dalším krokem pro zvýšení transparentnosti veřejných rozpočtů je zveřejnění monitoringu hospodaření všech obcí. „Každý občan si tak může poprvé zjistit, jak je hodnoceno hospodaření jeho konkrétní obce. V případě, že ukazatele nebudou příznivé, je třeba se obracet na své zastupitele a vedení obcí. Jsem přesvědčen, že veřejná kontrola přispěje ke zlepšení hospodaření a pomůže předcházet případným „bankrotům“ obcí,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministerstvo financí sleduje dva základní ukazatele – podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům a celkovou (běžnou) likviditu.

1. Podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům – stanovuje poměr zadlužení k celkovému majetku obce. Pokud je v příslušné kolonce uveden údaj 2,3, znamená to, že poměr zadlužení k celkovému majetku obce činí 2,3 %. Za rizikovou hodnotu je považován ukazatel ve výši 25 %.
  2. Celková likvidita – stanovuje poměr, kterým je obec schopna krýt své krátkodobé závazky. Porovnávají se především prostředky na bankovních účtech a hotovost s krátkodobými závazky. Hodnota ukazatele 3,5 znamená, že krátkodobé likvidní prostředky kryjí krátkodobé závazky třiapůlkrát. Za rizikovou hodnotu se považuje hodnota menší než 1.

„Musíme si uvědomit, že překročení těchto ukazatelů ne vždy znamená špatné hospodaření obce. Např. pokud si obec na konci roku vezme úvěr na předfinancování dotace, krátce se tím dostane do rizikového pásma. V dalším roce však dotací úvěr bez problému splatí. Proto je nutné posuzovat hospodaření každé obce individuálně,“ upozornil ministr financí.

Přístup k aplikaci je možný zde: http://wwwinfo.mfcr.cz/cgi-bin/ufis/iufismon/index.pl

Bližší informace o monitoringu hospodaření obcí naleznete: Veřejné rozpočty – Hospodaření krajů a obcí – Monitoring hospodaření obcí.

Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF