Miroslav Kalousek, ministr financí: Pan docent Svoboda se neomlouvá, pan docent Svoboda se vymlouvá (rozpočtové určení daní)

Když jsem požádal pana docenta Svobodu o omluvu, domníval jsem se, že oslovuji dospělého muže, který je schopen zvážit obsah a důsledky svých prohlášení a uvést je, pokud možno, na pravou míru. Po prostudování vyjádření pana docenta Svobody k mé výzvě k omluvě za nehorázné výroky o rozpočtovém určení daní, musím, bohužel, konstatovat následující: Pan docent Svoboda se v mých očích nyní chová jako nestatečný lhář.

Veřejnost ujišťuji, že neexistuje žádný Svobodou popisovaný návrh, který by prosazovala TOP 09 či jeho strategický partner hnutí Starostové a nezávislí. Tím méně existuje návrh, který by prosazovala Vláda ČR, jenž by ve svém důsledku poškozoval na příjmové straně město Prahu o 14 miliard korun, jak tvrdí docent Svoboda. Prostě neexistuje. Jeho existenci si pan docent Svoboda vymyslel ve svém obelhávání široké veřejnosti. Je mi ho líto. O veřejnou omluvu ho budu vyzývat v pravidelných intervalech. Ne proto, že bych o ni osobně stál. Ale proto, že jsem přesvědčen, že politici musí nést následky svých prohlášení i činů.

Miroslav Kalousek,
ministr financí