CZ EN

Úspěšný převod evidencí Střediska cenných papírů

V pátek dne 2. července 2010 byly podepsány protokoly o předání evidencí Střediska cenných papírů společnosti Centrální depozitář cenných papírů, a. s. Převodem evidencí byl naplněn poslední zákonný požadavek, aby centrální depozitář mohl zahájit svou činnost. Tímto dnem zároveň přestalo vykonávat svou dosavadní činnost Středisko cenných papírů.

Na předání evidencí Střediska cenných papírů spolupracoval tým expertů Střediska cenných papírů, Ministerstva financí, Centrálního depozitáře cenných papírů, a. s., a společnosti Asseco Central Europe, a. s. „Díky pečlivé přípravě a mimořádnému úsilí všech zúčastněných osob proběhl celý proces převodu evidencí hladce a přesně podle připraveného harmonogramu,“ uvedla Klára Król, náměstkyně ministra financí odpovědná za oblast finančního trhu.

Společnost Centrální depozitář cenných papírů, a. s. začala poskytovat své služby ve středu 7. července 2010. „Faktické zahájení činnosti centrálního depozitáře je završením mnohaleté snahy o standardizaci prostředí na kapitálovém trhu v České republice a věřím, že pomůže trhu k jeho dalšímu rozvoji,“ dodala Król.

Doplňující informace

Centrálním depozitářem je akciová společnost, která má podle zákona vést centrální evidenci zaknihovaných cenných papírů v České republice, přidělovat cenným papírům mezinárodní identifikační označení (ISIN) a provozovat vypořádací systém. Zahájením plného provozu centrálního depozitáře dne 7. července 2010 došlo ke sloučení registrace investičních nástrojů a vypořádání obchodů s nimi do jedné instituce a zároveň bude umožněno vést dvoustupňovou evidenci zaknihovaných cenných papírů. Povolení České národní banky k provozování činnosti centrálního depozitáře v České republice získala v roce 2009 společnost Centrální depozitář cenných papírů, a. s., dceřiná společnost Burzy cenných papírů Praha, a. s..

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.