CZ EN

Ministr financí Eduard Janota navštíví Maroko a Libanon

Ministr financí Eduard Janota dnes odlétá na pracovní návštěvu Marockého království a Libanonské republiky. Hlavním cílem návštěv je podpis protokolů k vzájemným investičním dohodám a podpora dvoustranných ekonomických vztahů.

V Maroku ministr Janota se svým protějškem Saláhaddínem Mizuárem podepíší protokol k dohodě o podpoře a vzájemné ochraně investic z roku 2001. V Libanonu ministr Janota protokol k dohodě o podpoře a vzájemné ochraně investic podepíše společně s libanonskou ministryní financí Rajjou Hasanovou.

Investiční dohody vytvářejí základní právní rámec pro investiční aktivity investorů jedné smluvní strany na území druhé smluvní strany a zabezpečují ochranu vložených prostředků před neopodstatněnými zásahy ze strany státních orgánů. Oba podepisované protokoly byly sjednány s ohledem na vstup ČR do EU a slaďují české mezinárodně právní závazky s komunitárním právem.

S oběma zeměmi se uplatňují dvoustranné smlouvy o zamezení dvojího zdanění. Spolu s dohodami o ochraně investic zvyšují právní jistotu investorů a ostatních daňových subjektů obou zemí. Jak ve vztazích s Marokem, tak s Libanonem vytvářejí oba uvedené smluvní dokumenty stabilní základ pro uzavírání budoucích kontraktů. Státy jimi pokládají nezbytný základ pro budoucí aktivity podnikatelů obou stran.


Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.