CZ EN

Dluhopisy pro domácnosti budou pro stát i občany výhodné

Ministerstvo financí považuje za vhodné reagovat na některé informace v dnešním tisku, týkající se plánované emise státních dluhopisů pro domácnosti.

Ministerstvo financí neobdrželo nabídku na bezplatnou administraci celého systému ani od ředitele Burzy cenných papírů Praha, ani od představitelů centrálního depozitáře. Nabídka BCPP je pro účely retailového prodeje nerealizovatelná, protože neobsahuje možnost přímého obchodování fyzických osob, dále neobsahuje další nutné související činnosti (internetové obchodování, call centrum, reklamace apod.).

Na základě analýz MF bude emise retailových dluhopisů levnější než dosud vydávané emise obchodované na trhu. V současnosti totiž musí MF platit poplatky Středisku cenných papírů, BCPP a společnosti UNIVYC. Např. při objemu dluhopisů 20 mld. Kč se splatností 10 let se jedná o celkovou výši poplatků přes 18 mil. Kč - v systému dluhopisů pro občany tyto „poplatky navíc“ vůbec nebudou existovat. Administrativní náklady budou již zahrnuty v úrokových nákladech, které budou celkově nižší než v případě standardních dluhopisů.

Jde tedy jednoznačně o prokazatelné snížení nákladů na dluhovou službu. Prostředky o které budou sníženy skutečné náklady zůstávají občanům. Výhodou tohoto návrhu je komplexní poskytování služeb s maximálním přiblížením občanům. Dnes je možné poskytnout tyto služby pouze pomocí jednoho ze 20 prostředníků, a to za úplatu. Takto bude mít každý občan přímý vstup k poskytovaným službám přes internet nebo Českou poštu.

Při standardním výběrovém řízení by se celý projekt opozdil až o jeden rok, proto MF po schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a v souladu se zákonem o veřejných zakázkách oslovilo firmu ASD Software, se kterou již 13 let bezproblémově spolupracuje. Kromě toho je povinnost evidence dalších 10 let po posledním pohybu každé emise, což v našem řešení představuje bezúplatný výkon zákonných povinností. V případě projektu takovéto důležitosti jsou zásadními kritérii rychlost a spolehlivost, nicméně ministr financí Eduard Janota před podpisem smlouvy hodlá všechny její podmínky ještě znovu  prověřit.


Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.