CZ EN

Příjmy rozpočtu 2010 plánujeme konzervativně

V posledních dnech se v některých médiích objevují pochybnosti o reálnosti výše odhadu daňových příjmů v návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2010. Musím veřejnost ujistit, že náš odhad je velmi konzervativní. Počítá totiž s poklesem české ekonomiky o 0,3 -0,5 %, ačkoli se zdá pravděpodobné, že skutečná čísla budou mírně lepší.

V médiích zazněla řada nepřesností o způsobu odhadu daňových příjmů. Je nutno si uvědomit, že vztah mezi hospodářským růstem a vývojem příjmů není lineární. Jinými slovy, nelze obecně říci, že změna HDP ve stálých cenách o jeden procentní bod znamená změnu příjmů o X miliard. Záleží především na struktuře příjmů a vývoji nominálního HDP (v běžných cenách), tedy nikoli reálného, jak se někdy v médiích prezentuje. V podmínkách proexportně orientované české ekonomiky je hlavním faktorem ovlivňující daňový výnos zahraniční poptávka.  
 
Nezakrývám, že odhad daňových příjmů je v současné době mimořádně obtížný. Statistická chyba ve výši 1 % příjmů představuje běžnou a tolerovanou odchylku. Z hlediska celkových příjmů se jedná o zanedbatelnou částku. Vliv souboru úsporných opatření na ekonomický růst byl sice odhadnut okolo -0,8 p.b. HDP, nicméně jeho vliv na nominální HDP by měl být kolem -9 mld. Kč (cca -0,2 p.b.). To nekoresponduje s údajným snížením daňových příjmů o 10 mld. Kč.

Do odhadu daňových výnosů byly zakomponovány vlivy vedoucí ke snížení růstu HDP, které byly v době zpracování rozpočtu známé, včetně souboru úsporných opatření. Pokud nedojde k dalšímu razantnímu propadu české ekonomiky, plánovaný deficit státního rozpočtu ve výši 162 mld. Kč by neměl být ohrožen.

Ing. Eduard Janota,
ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.