CZ EN

Vláda schválila změnu zákona o podnikání na kapitálovém trhu a některých dalších zákonů v oblasti poskytování investičních služeb a organizování regulovaných trhů

Na svém dnešním zasedání vláda schválila změnu zákona o podnikání na kapitálovém trhu a dalších zákonů. Změny jsou prováděny v důsledku transpozice některých směrnic Evropských společenství v oblasti finančního trhu, zejména směrnice o trzích finančních nástrojů („MiFID“) a příslušné prováděcí směrnice. Transpozice těchto předpisů přináší pro fungování kapitálového trhu v České republice nejzásadnější změny za posledních deset let. „Cílem Ministerstva financí bylo zlepšit podmínky na našem finančním trhu a zároveň příliš nezatížit účastníky trhu,“ říká náměstek ministra financí Milan Šimáček.

Předmětné směrnice nově upravují rozsah investičních služeb a investičních nástrojů. „Například je nově mezi hlavní investiční služby zařazeno investiční poradenství, což znamená, že oproti současnému stavu bude moci nadále poskytovat poradenské služby pouze osoba s příslušným povolením. Dále mezi deriváty budou zařazeny prakticky všechny druhy derivátů, včetně komoditních derivátů. Tyto druhy obchodů tak budou také nabízeny pouze obchodníky s příslušným povolením, což povede k vyšší ochraně investorů,“ uvádí výčet změn Milan Šimáček.

Změn doznává zejména úprava poskytování investičních služeb obchodníkem s cennými papíry. „Podstatně rozsáhlejší než doposud je úprava pravidel pro jednání se zákazníky např. je doplněna tzv. kategorizace zákazníků na profesionální a neprofesionální a dále pravidla hodnocení vhodnosti investičních služeb a investičních nástrojů pro daného zákazníka. Poměrně detailně je také upraveno informování zákazníka a pravidla pro nakládání s jeho  pokyny,“ vysvětluje Milan Šimáček.

Novela přináší poměrně velké změny také v oblasti organizovaných trhů s investičními nástroji. Nově se zavádí jednotný režim pro regulovaný trh s investičními nástroji a pro jeho organizátora, tzn. není rozlišován trh burzovní a mimoburzovní. Další novinkou je zavedení tzv. vícestranného obchodního systému, jakožto speciální formy trhu s investičními nástroji, pro který jsou stanoveny nižší požadavky oproti trhu regulovanému. Tento vícestranný obchodní systém může provozovat jak organizátor regulovaného trhu, což jsou dnes v České republice Burza cenných papírů Praha a RM-Systém, tak obchodník s cennými papíry. Podstatnou změnou je též rozšíření požadavků na  transparentnost trhů tím, že se budou uveřejňovat informace o nabídkách a poptávkách po investičních nástrojích a výsledky provedených obchodů.

Schválení parlamentem a účinnost této novely se předpokládá do poloviny letošního roku. U účastníků kapitálového trhu, zejména obchodníků s cennými papíry, investičních zprostředkovatelů a organizátorů trhů, vyvolá novela potřebu provedení řady změn a úprav. „Podle našich informací se finanční instituce na změny vyvolané novelou připravují intenzivně již řadu měsíců, takže schválení zákona pro ně nebude rozhodně novinkou,“ říká Milan Šimáček.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.