CZ EN

Tisková zpráva náměstka ministra financí Tomáše Zídka (Strana zelených)

Ministerstvo financí připravilo a předkládá do vnějšího připomínkového řízení novelu zákona č. 16/1993 Sb., o dani silniční, jejímž hlavním cílem je zavedení kvalitativně nového systému snižování sazeb daně pro vozidla šetrnější k životnímu prostředí.

Očekává se, že novelizace tohoto zákona bude stimulačním prvkem pro podnikatelskou sféru k pořizování vozidel s příznivějšími emisními parametry, neboť dojde ke snížení sazeb daně u vozidel plnících emisní normy EURO, u vozidel s nižšími emisemi CO2, s alternativními palivy, u hybridních vozidel a dalších vozidel s nízkými emisemi pevných a plynných částic. Současně dochází k rozšíření předmětu daně již na vozidla s hmotností více než 3,5 tuny bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, přičemž u vozidel nepřesahujících 12 tun u zákonem stanovených subjektů a činností se daň nebude platit vůbec, u vozů s hmotností nad 12 tun pak dojde ke snížení sazby o 48%.

Dochází tak ke splnění jednoho z úkolů, které si vláda předsevzala v rámci Národního programu snižování emisí České republiky. Ten byl schválen již v červnu 2007 a kromě novelizace zákona o dani silniční zahrnuje záměr přípravy programu obnovy vozového parku veřejné správy za tzv. čistá vozidla, zpracování komplexní novely zákona o ochraně ovzduší, novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, které budou zaměřeny na zkvalitnění systému kontrol technického stavu vozidel. Dále si Národní program klade za cíl například zahájení informační kampaně o negativních vlivech vytápění domácností ekologicky nevhodnými palivy, přípravu návrhů na posílení postavení obcí při stanovování podmínek provozu na pozemních komunikacích nebo hledání česko-polského řešení problematiky vysokého znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Podnět k těmto krokům vzešel od Strany zelených a důvodem je především snaha o podporu environmentálně šetrných technologií a využití potenciálu energetických úspor, snižování zátěže pro životní prostředí způsobené látkami poškozujícími ekosystémy a představujícími riziko pro lidské zdraví.  

Novelou zákona o dani silniční se mimo jiné přispěje k naplnění environmentálního pilíře Strategie udržitelného rozvoje České republiky a rovněž bude zabezpečena plná slučitelnost právní úpravy silniční daně s právem EU.

Navrhovanou úpravou se také celkově zpřehlední systém snížení daně, sníží administrativní náročnost výběru daně jak na straně poplatníků, tak i správců daně a zjednoduší se  vyplňování daňového přiznání.

Nová zákonná úprava bude poprvé uplatněna za zdaňovací období roku 2008.

 

Ing. Tomáš Zídek, náměstek ministra financí za Stranu zelených

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.