CZ EN

Návrh novely zákona o spotřebních daních

Ministerstvo financí předložilo vládě České republiky k projednání návrh novely zákona č.353/2003 Sb., o spotřebních daních. Mimo jiné je navrhována úprava sazeb spotřební daně z tabákových výrobků. Česká republika plní harmonogram dohodnutý s Evropskou unií, podle kterého je třeba postupnými kroky do konce roku 2007 dosáhnout výše minimálních sazeb daně platných v Evropské unii.

Při vstupu ČR do EU bylo dohodnuto přechodné opatření, dle kterého je ČR povinna dosáhnout minimální spotřební daň z cigaret ve výši 57 % z ceny pro konečného spotřebitele a 60 € na 1000 ks, u tabáku ke kouření  - jemně řezaného - minimálně 32 € na kg, a to do 31. prosince 2006. U cigaret pak musí být dalším krokem, k 1. lednu 2008, dosaženo stávající minimální sazby pro cigarety v EU, tj. 57 % z ceny pro konečného spotřebitele a 64 € na 1000 ks.

V současné době je z krabičky cigaret s 20 kusy, která stojí 44 Kč, vybírána spotřební daň ve výši 27,2 Kč. Navýšení ceny takovýchto cigaret po zvýšení daně pak bude závislé na výrobních a marketingových strategiích výrobců. Lze očekávat zvýšení v rozmezí 12 - 15 Kč na krabičku cigaret s 20 kusy.

Při zachování struktury spotřeby tabákových výrobků roku 2004 je odhadovaný přínos zvýšení sazeb daně z tabákových výrobků pro státní rozpočet přibližně 10 mld.Kč.

Novela zákona o spotřebních daních by měla nabýt účinnosti dnem 1.ledna 2007.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.