CZ EN

Ministerstvo financí prosazuje sníženou sazbu DPH pro dětské pleny

Na dnešní jednání kolegia komisařů EK byl předložen návrh na zahájení řízení pro porušení práva ES vůči České republice, Polsku, Maďarsku, Portugalsku a Maltě ve věci uplatnění snížené sazby DPH na dětské pleny.

Komisaři na dnešním zasedání kolegia nedospěli v dané věci k dohodě a řízení nebylo vůči ČR zahájeno.

Česká republika aplikuje sníženou sazbu daně na dětské pleny, neboť je názoru, že použití snížené sazby DPH je v souladu s právem Evropských společenství. V souladu se směrnicí, která upravuje oblast DPH, je možno sníženou sazbu daně uplatnit na výrobky používané k hygienické ochraně, za což dětské pleny lze jistě považovat. Toto vymezení je plně v souladu s některými jazykovými verzemi příslušné směrnice, včetně anglické a české verze, která byla před vstupem ČR do EU ze strany EK revidována.

Komisař odpovídající za oblast daní a cel Lázsló Kovács je názoru, že sníženou sazbu daně lze aplikovat pouze na výrobky používané k ženské hygienické ochraně tak, jak je stanoveno v německém nebo francouzském znění příslušné směrnice. Z tohoto důvodu předložil kolegiu návrh na zahájení řízení pro porušení práva. Paradoxně pokud by tento výklad byl přijat, je možné zatížit sníženou sazbou daně pleny pro dospělé, nikoliv však pro děti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.