CZ EN

Ministerstvo financí vítá stanovisko Evropské komise ke Konvergenčnímu programu

Ministerstvo financí vítá hodnocení posledního Konvergenčního programu a návrh stanoviska Evropské komise. Zároveň se ztotožňuje s doporučeními, které Komise vydala a oceňuje stanovisko Komise, že Česká republika činí vše potřebné, aby byla v roce 2010 připravena na přijetí eura. "Dodržení našeho plánu přijmout euro v roce 2010 považuji za jednu z hlavních priorit této vlády," říká první místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

V prvním z doporučení Evropská komise vyzývá Českou republiku k využití hospodářsky příznivého období ke snižování deficitu veřejných financí. ČR ve skutečnosti již dnes těží z dobrého ekonomického vývoje a deficit snižuje rychleji než bylo původně plánováno.

"Rychlejší hospodářský růst využíváme pro snižování deficitu. Povedlo se to v roce 2004 i v roce 2005," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka v reakci na slova komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia o malé ambicióznosti ČR a Slovenska.

Evropská komise také doporučuje ČR zvýšit kvalitu rozpočtového plánování. "Zavedení nových fiskálních pravidel nepochybně přispělo k zvýšení kvality rozpočtového plánování. Tato pravidla však fungují teprve krátce a jejich efektivita bude průběžně vyhodnocována, za účelem její zvýšení " dodal Bohuslav Sobotka.

Posledním doporučením upozorňuje Evropská komise na dlouhodobou udržitelnost veřejných financí, které ministr Sobotka uvítal."Urychlení důchodové reformy také podporuji," uvedl Sobotka.

Evropská komise včera Čechy pochválila, že snížili schodek rozpočtu pod tři procenta, což je nezbytná podmínka pro vstup země do eurozóny. Země si tedy vylepšila vyhlídky na zavedení eura v roce 2010. "Česko a Slovensko do Unie vstupovaly s vyšším deficitem. Dnes mají lepší výsledky než se plánovalo," uvedl včera evropský komisař Joaquín Almunia, který má v agendě měnové záležitosti. Pokud bude trend pokračovat, může Česko dosáhnout na euro podle plánu v roce 2010 a Slovensko o rok dřív.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.