CZ EN

Poslanecká sněmovna schválila zákon o povinném značení lihu

Zákon o povinném značení lihu je jedním z opatření, které ministerstvo financí předložilo v rámci boje proti šedé ekonomice. Od 1. 7. 2005 bude každé spotřebitelské balení lihu, které je určeno pro tuzemský trh, označeno kontrolní páskou, a to takovým způsobem, aby při otevření došlo k jejímu znehodnocení. Bez kontrolní pásky se do 31.12.2005 budou moci doprodat inventarizované zásoby lihu.

 

Kontrolní pásky budou ceninou, budou tedy obsahovat speciální ochranné prvky proti padělání a pozměňování. Výrobou kontrolních pásek bude pověřena Státní tiskárna cenin. Výrobci a dovozci lihu si budou moci jednorázově odepsat náklady na pořízení nových etiketovacích zařízení.

Smyslem povinného značení lihu je zajistit, aby výroba, dovoz, skladování, distribuce a prodej lihu probíhal v souladu s platnými právními předpisy a tím se omezily daňové a celní úniky. Zavedení povinného značení lihu dále umožní efektivnější a hospodárnější provádění daňových kontrol, posílení ochrany spotřebitele (prodej kvalitního originálního lihu) a vytvoření rovných konkurenčních podmínek na trhu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.