Rozpočtový výbor poslanecké sněmovny dnes schválil návrh novely zákona o DPH

Novela zákona o DPH reaguje na připomínky, které byly vzneseny v průběhu projednávání jeho návrhu v Parlamentu ČR a dále dosavadní zkušenosti s uplatňováním zákona v praxi a odstraňuje nepřesnosti či dosavadní nejednoznačnosti některých ustanovení zákona.

Do seznamu zboží a služeb podléhajících snížené sazbě daně, navrhuje novela zákona doplnit ubytovací služby ve vysokoškolských kolejích pro studenty v rámci jejich studia, stavební a montážní práce spojené s výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravami staveb pro sociální bydlení a vstupné do muzeí, zoologických a botanických zahrad, historických objektů a podobně.

V návrhu novely je například zpřesněn i způsob uplatňování daně z přidané hodnoty při dovozu zboží od 1. 1. 2005. Návrh předpokládá, že plátci daně budou od uvedeného data při dovozu zboží postupovat stejně jako při pořízení zboží z jiného členského státu – to znamená, že celní orgány nebudou vyměřovat a vybírat daň, ale plátce si tuto daň sám přizná na daňovém přiznání.

Návrh zákona také nově stanoví, ve kterých případech nevzniká povinnost přiznat daň z přijaté platby, ale až z uskutečnění zdanitelného plnění, což rámcově Šestá směrnice Rady ES pro omezený okruh plátců nebo plnění umožňuje.

Návrh novely zákona o DPH by ještě v průběhu září měla na své schůzi projednat poslanecká sněmovna.