CZ EN

Centralizace státních zakázek

Centralizace státních zakázek, neboli zajištění hromadného nákupů zboží a služeb univerzální povahy pro státní správu, je systémem uplatňovaných v mnoha zemích Evropské unie, jako např. v Rakousku, Itálii a Finsku. Zahraniční zkušenosti dokazují, že díky tomuto systému lze:

  • dosáhnout úspor rozpočtových výdajů vyplývajících jak z množstevních slev, tak z profesionality nakupujících subjektů,
  • oslabit korupční jednání,
  • zvýšit transparentnost,
  • dosáhnout lepší kontrolovatelnosti osob v zadávacím řízení a snížení rizikovosti porušování zákona o veřejných zakázkách.

Materiál, který včera schválila vláda, byl připraven ve spolupráci se Správou státních hmotných rezerv a Ministerstvem informatiky. Popisuje základní předpoklady a principy systému centralizace veřejných zakázek, a na základě analýz dosavadních zkušeností zemí Evropské unie navrhuje způsob jeho organizačního zabezpečení a další kroky vedoucí k jeho postupné realizaci.

Ministerstvo financí navrhuje zabezpečením centralizace veřejných zakázek pověřit Správu státních hmotných rezerv, protože tento ústřední správní úřad má díky své specializaci bohaté zkušenosti v obchodní činnosti. Ministr financí předloží do konce letošního června vládě seznam komodit, které budou pořizovány centrálně, dále seznam ústředních orgánů státní správy, pro které bude systém závazný, to vše včetně seznamu potřebných legislativních změn. Centralizace veřejných zakázek se nebude vztahovat na zakázky financované z fondů EU a v první etapě fungování tohoto systému se nepředpokládá ani centralizace veřejné zakázky služeb.

Cílem je učinit systém centralizace veřejných zakázek konzistentním, přehledným a efektivním a z těchto důvodů je také jedním ze systémových opatření v rámci realizace reformy veřejných rozpočtů.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.