CZ EN

Ivan Pilný se zúčastnil XX. ročníku finanční konference Svazu měst a obcí

„Hospodaření měst a obcí dosahuje dlouhodobě vynikajících výsledků a starostům za to náleží velké uznání. I díky jejich práci dosáhla Česká republika v loňském roce přebytku hospodaření vládních institucí,“ prohlásil ministr financí Ivan Pilný na úvod jubilejní XX. Celostátní finanční konference Svazu měst a obcí, která se již tradičně konala počátkem listopadu ve vysočanském hotelu Clarion. Konferenci zahájil společně s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou a předsedou Svazu Františkem Luklem.

Ivan Pilný ve svém projevu reflektoval, že v uplynulých letech se samospráv dotkla řada legislativních změn v oblasti financí. Parlament na návrh Libereckého kraje schválil novelu rozpočtového určení daní, která navýšila podíl obcí z DPH z 21,4% na 23,58%. V příštím roce díky tomu získají zhruba o 9 miliard korun více a s dalším nárůstem daňových příjmů mohou počítat díky stabilnímu růstu české ekonomiky a pokračujícímu zvyšování efektivity výběru daní. Pozitivní zprávou rovněž je, že naprostá většina obcí bez nejmenších problémů plní nově zavedená pravidla rozpočtové odpovědnosti. Plnění tzv. dluhového pravidla si mohou kdykoliv snadno ověřit v kalkulačce, kterou Ministerstvo financí vytvořilo a zveřejnilo na svých webových stránkách.

V neposlední řadě obce získaly od ledna 2017 větší pravomoci v oblasti regulace hazardu na svém území. Plně je budou moci uplatnit zhruba od března 2018, kdy doběhne platnost povolení herních zařízení vydaných ještě podle starých pravidel. Za negativní naopak ministr financí označil neúspěch odstranit velké množství duplicitních kontrol, před novou vládou tak pravděpodobně opět bude stát úkol připravit a prosadit nový zákon o řízení a kontrole veřejných financí. O zmíněných tématech podrobněji hovořili v jednotlivých tematických blocích konference také náměstci ministra financí Petr Pavelek, Alena Schillerová, Ondřej Závodský a Tomáš Vyhnánek.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.