CZ EN

Zahájení stavebního veletrhu For Arch za účasti ministra financí

Tři členové vlády ČR v úterý 20. září na výstavišti v Praze Letňanech slavnostně zahájili 27. ročník mezinárodního stavebního veletrhu For Arch. V kongresovém sále PVA EXPO PRAHA společně přestřihli pásku ministr financí Andrej Babiš, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr životního prostředí Richard Brabec. Další vládní resorty zastupovali náměstek ministra průmyslu a obchodu pro stavebnictví Jiří Koliba a státní tajemník ministerstva dopravy Tomáš Čoček. V zaplněném sále se shromáždili zástupci velkých stavebních firem, architekti, projektanti a investoři. Své zastoupení měla také např. Správa železniční dopravní cesty, Ředitelství silnic a dálnic nebo Státní fond dopravní infrastruktury.

Na úvodní slovo ředitele společnosti CEEC Research Jiřího Vacka navázal svým vystoupením ministr financí Andrej Babiš. Vyzdvihl dlouhodobě velmi dobré výsledky hospodaření státu a průběžně vysoce přebytkové saldo státního rozpočtu, díky kterým má v současné době stát připraven dostatek prostředků na financování strategických staveb, dopravní infrastruktury a související vykupování pozemků nezbytných pro výstavbu. Připustil, že to samo o sobě bohužel rychlou a kvalitní výstavbu nezaručuje vzhledem ke zdlouhavosti povolovacího řízení a zadávání veřejných zakázek, kde leží před vládou a poslaneckou sněmovnou velký kus práce na vypracování lepší legislativy a jejím uvedení do praxe.

Řada účastníků využila možnost klást řečníkům z úvodního panelu prostřednictvím chytrých telefonů dotazy promítané automaticky na plátno. Ministři byli dotazováni především na nový zákon o veřejných zakázkách, problematiku posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA) či nedostatky, které má Česká republika v dlouhodobém koncepčním plánování výstavby. Ministři postupně odpovídali každý dle gesce svého resortu. Karla Šlechtová obsáhle hovořila o novele stavebního zákona, na kterém její podřízení pracovali rok a půl a nyní přichází na jednání vlády. Richard Brabec se podrobně vyjádřil k problémům, se kterými se Česko potýká v souvislosti s posudky EIA. Andrej Babiš odpovídal hlavně na dotazy ohledně Elektronické evidence tržeb. Start její první fáze 1. prosince 2016 se blíží, nicméně stavebního průmyslu se bude týkat až ve zbývajících třech fázích, kdy se do evidence tržeb postupně zapojí obchodníci se stavebními materiály, stavební firmy a nakonec řemeslníci jako malíři, instalatéři nebo truhláři.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.