CZ EN

Andrej Babiš se dnes sešel s Andrusem Ansipem

Ministr financí Andrej Babiš se dnes setkal s místopředsedou Evropské komise pro jednotný digitální trh Andrusem Ansipem. Jednotný digitální trh by měl vést k usnadnění on-line obchodování pro spotřebitele i firmy a také např. snížit administrativní zátěž podniků a odstranění překážek spojených s DPH v případě přeshraničního on-line obchodování.

Hlavními tématy jednání, kterého se účastnil také předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák, byly digitální ekonomika, daňové aspekty digitálního trhu a otevřená data. „Od postupného zavádění digitální trhu si slibujeme snížení administrativní zátěže podniků a odstranění nerovných podmínek při přeshraničním dodání zboží. Využití technologií při výběru daní by mohlo vést i ke zvýšení efektivity inkasa DPH v EU“, prohlásil Andrej Babiš. Upřesnil, že vláda projekt podporuje, považuje však za nutné všechna zaváděná opatření důkladně prozkoumat. Digitální agenda je také jednou z prioritních oblastí programu předsednictví ve Visegrádské skupině, které Česká republika převzala v polovině roku 2015.

Dalším tématem jednání byl boj proti daňovým podvodům a únikům, zejména spolupráce daňových správ České republiky a Estonska. Zástupci institucí obou zemí se již v červnu setkali na semináři k výměně zkušeností v oblasti e-taxation (fungování elektronické správy daní). Andrej Babiš také prosazuje rychlé řešení daňových úniků v oblasti DPH. Ministerstvo financí na evropské úrovni dlouhodobě usiluje o širší uplatnění reverse charge v Evropské unii. Tato metoda, v případě širšího uplatnění, by mohla zásadně pomoci v boji proti podvodům na DPH.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.