CZ EN

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš se sešel se svým slovenským protějškem Peterem Kažimírem

Tématem dnešního jednání v Praze byla výměna zkušeností s bojem proti daňovým únikům a možnosti další vzájemné spolupráce. Diskutovanými nástroji byl zejména režim reverse charge a společný postup obou zemí při jeho širším uplatňování, dále zavádění elektronické evidence tržeb v České republice, jehož obdoba úspěšně funguje na Slovensku již od roku 1996 a v současnosti probíhá jeho modernizace na on-line systém, a také kontrolní hlášení k DPH, které Slovensko zavedlo v loňském roce.

Peter Kažimír připomněl, že Slovensko v minulých letech zavedlo asi 50 opatření ke zlepšení výběru daní, které v komplexu přinesly zvýšení efektivity výběru daní a čistý výnos ve výši 2 mld. EUR kumulativně za uplynulé tři roky, tedy asi 3 % HDP Slovenska. „Pod tlakem nutnosti ozdravit veřejné finance prošlo Slovensko v uplynulých třech letech velmi náročnou cestou boje s daňovými úniky. Jsem hrdý na to, že výsledky potvrzují, že se nám skutečně podařilo změnit postoj společnosti k placení daní i dlouhodobou toleranci k daňovým únikům. Přínosy pro státní rozpočet, kterých bylo dosaženo kombinací reformy finanční správy, legislativních opatření a lepší spoluprací jednotlivých složek státu, nám umožnily nejen rychlejší snižování deficit a snižování veřejného dluhu, ale také podpořit veřejné investice a financovat potřebné reformy," uvedl ministr financí Slovenska Peter Kažimír.

V oblasti reverse charge se ministři dohodli na společném podání žádosti k Evropské komisi o výjimku na reverse charge u obchodování s mlékem a masem. Peter Kažimír poděkoval za spolupráci s českou stranou při aplikaci reverse charge ve stavebnictví, která Slovensku pomohla vyvarovat se některých chyb při jeho zavádění v tomto oboru. Obě země budou zároveň na poli Evropské komise i nadále prosazovat, aby si jednotlivé státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti.

Ministři vyzdvihli příkladnou spolupráci mezi Finančními a Celními správami obou zemí a dohodli se na podepsání expresní dohody o mezinárodní spolupráci celních správ v souvislosti s aktuální bezpečností situací na Evropském kontinentu. "Uvědomujeme si vážnost bezpečnostní situace a shodli jsme se, že je naléhavá potřeba učinit opatření k zabezpečení hranice EU. Je třeba zorganizovat evropskou pohraniční stráž a vznik evropské zpravodajské agentury, která by si vyměňovala informace o potenciálních teroristických hrozbách. Jsme oba připraveni toto financovat," uzavřel Andrej Babiš.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.