CZ EN

Zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (ECOFIN) zemí Evropské unie proběhne v úterý 6. října 2015 v Lucemburku

Českou delegaci povede 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš.

Říjnové zasedání Rady ECOFIN bude věnováno především návrhu směrnice o povinné automatické výměně informací v oblasti daní a Akčnímu plánu Komise k Unii kapitálových trhů.

Ministři financí se pokusí dosáhnout politické dohody ohledně návrhu směrnice zavádějící povinnou automatickou výměnu informací o předběžných daňových rozhodnutích (tzv. tax rulings) mezi daňovými správami. Legislativní návrh vydaný Komisí v březnu tohoto roku je součástí balíčku k větší transparentnosti v oblasti daní, kterým Komise reaguje mimo jiné na tzv. aféru „Lux Leaks“. Výměna daňových rozhodnutí vztahujících se k přeshraničním transakcím má daňovým správám zajistit odpovídající transparentnost a poskytnout informace potřebné pro potírání agresivního daňového plánování a zamezit vyhýbání se daňové povinnosti. Poslední nedořešené otázky, které ministři na jednání prodiskutují, se týkají (i) výjimky pro malé a střední podniky, (ii) výměny rozhodnutí, které ke dni účinnosti směrnice již nebudou platná, a (iii) transpoziční lhůty.

Pokud jde o Unii kapitálových trhů, ministři si vymění názory na Akční plán Komise, ve kterém jsou nastíněné konkrétní kroky, jenž Komise plánuje podniknout v rámci tohoto projektu. Vytvoření Unie kapitálových trhů by mělo nejen zajistit zlepšení přístupu k financování pro malé a střední podniky či infrastrukturní a dlouhodobé projekty, ale také přispět ke zlepšení investičního prostředí pro retailové i institucionální investory.

V dalším bodě jednání ministři zhodnotí přínos změn, které v letošním roce nastaly v rámci tzv. Evropského semestru a navrhnou jeho další možné zlepšení pro nadcházející období. Jednou z navrhovaných změn je např. vydávání doporučení k provádění reforem pro eurozónu již v podzimních měsících namísto června či možné změny v předkládání Národních programů reforem.

Komise bude ministry informovat o současném stavu provádění Bankovní unie, zejména pokud jde o stav transpozice směrnice, kterou se stanoví rámec pro ozdravné postupy a řešení krize úvěrových institucí a investičních podniků (tzv. BRRD), ratifikace mezivládní dohody o Jednotném fondu pro řešení problémů bank, fungování Jednotného výboru pro řešení problémů bank a transpozici směrnice o depozitních garančních schématech (DGS) v členských státech.

Dále ministři vyslechnou informaci o pokroku jednání v případě využití flexibility obsažené ve stávajících pravidlech Paktu o stabilitě a růstu. Diskuse o flexibilitě se týká především zohlednění provádění strukturálních reforem a investic v rámci pravidel rozpočtového dohledu.

Na závěr jednání bude Lucemburské předsednictví informovat o proběhlém setkání ministrů financí zemí G20, které se konalo ve dnech 4. - 5. září 2015 v Ankaře. Ministři také potvrdí společnou pozici EU pro jednání ministrů financí zemí G20, které se uskuteční 9. října v Limě a stanovisko pro předsedu Rady ECOFIN (ministr financí Lucemburska), který bude reprezentovat EU na jednání Měnového a finančního výboru v rámci výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu.

Na pracovní snídani proběhne tradiční výměna názorů na současnou hospodářskou situaci v EU a na vývoj na finančních trzích. Ministři budou také seznámeni s výsledky předcházejícího jednání ministrů financí ze zemí Eurozóny. Dále se ministři pokusí nalézt řešení ohledně způsobu přechodného financování Jednotného fondu pro řešení problémů bank.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.