CZ EN

Upozornění Ministerstva financí na rizika investičních tokenů

V poslední době lze ve veřejném prostoru a médiích zaznamenat výrazný nárůst prezentace některých forem investování označovaných jako tzv. investiční tokeny. Investiční tokeny jsou jedním z typů tzv. kryptoaktiv, která umožňují digitální zachycení hodnoty či práv a mohou být převáděna a ukládána elektronicky pomocí technologie sdíleného registru (DLT, resp. blockchain) nebo pomocí podobné technologie. Jako další příklady kryptoaktiv lze uvést kryptoměny, coiny, užitné tokeny (tzv. utility tokens), peněžní tokeny či jiná tokenizovaná práva.

Ministerstvo financí upozorňuje veřejnost, že investování do investičních tokenů může být vysoce rizikové a spekulativní a jejich hodnota často významně kolísá. Nakupujete-li investiční tokeny, nerozhodujte se pouze podle lákavého výnosu, ale pečlivě zvažte také všechna rizika. Včetně toho, že můžete přijít o značnou část své investice nebo dokonce o všechny investované peníze.

Investice do investičních tokenů nepodléhá regulaci kapitálového trhu a trh s investičními tokeny není dohlížen Českou národní bankou. Ztráty plynoucí z investice do investičních tokenů nejsou kryty Fondem pojištění vkladů ani Garančním fondem obchodníků s cennými papíry.

Investiční tokeny tedy nejsou zdaleka investicí pro každého. Rozhodnete-li se i přes výše uvedené do nich investovat, pak je nezbytné získat co nejvíce informací o daném tokenu a činnosti daného vydavatele. A to zejména jak funguje daný investiční token, jak se tvoří jeho hodnota, jaká práva získáváme, za jakých podmínek lze tokeny směnit či převést zpátky na peníze, nebo v čem spočívá ekonomická činnost jejich vydavatele. Zamyslete se rovněž, zdali Vám vydavatel investičních tokenů neslibuje něco, co jen obtížně splní, a pokud možno se o takové investici poraďte s odborníkem.

V současné době se připravují jednotná evropská pravidla pro trh s kryptoaktivy (návrh nařízení MICA). Na tvorbě těchto pravidel se aktivně podílí i Ministerstvo financí. Jejich schválení lze očekávat v roce 2022.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.