CZ EN

Čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu České republiky - 1. - 3. čtvrtletí 2023

Ministerstvo financí předkládá v souladu s kalendářem uveřejňovaných informací Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky, prostřednictvím které je prezentován stav realizace operativního programu financování a plánu emisní činnosti ve vztahu k vyhlášeným strategickým cílům a limitům konkretizovaným ve Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2023, která byla uveřejněna dne 3. ledna 2023 a aktualizována dne 30. června 2023. Dále zahrnuje také pravidelné čtvrtletní hodnocení primárních dealerů českých státních dluhopisů za období od čtvrtého čtvrtletí roku 2022 do třetího čtvrtletí roku 2023, přičemž v rámci celkového hodnocení byly za toto období tři nejaktivnější tyto bankovní skupiny: KBC Bank NV / Československá obchodní banka, a. s., PPF banka a.s. a Société Générale / Komerční banka, a.s.

Absolutní korunová hodnota státního dluhu ke konci třetího čtvrtletí roku 2023 dosáhla výše 3 115,0 mld. Kč, což oproti konci roku 2022 představuje nárůst o 220,2 mld. Kč. V relativním vyjádření činil státní dluh vůči HDP 43,1 % oproti 42,7 % na konci roku 2022. Tato skutečnost je dána zejména prodejem státních dluhopisů za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu, který ke konci září dosáhl výše 180,7 mld. Kč, a předfinancování zbývajících letošních splátek státního dluhu, zejména splátky Státního dluhopisu České republiky, 2015–2023, 0,45 % ve výši 62,8 mld. Kč dne 25. října 2023. 

V průběhu prvních třech čtvrtletí roku 2023 byly prodány korunové střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 407,6 mld. Kč, z toho 46,1 mld. Kč v podobě variabilně úročených státních dluhopisů včetně dvou tranší nové emise variabilně úročených státních dluhopisů s historicky doposud nejdelší dobou do splatnosti dvacet let, která byla prodána v celkové jmenovité hodnotě 19,6 mld. Kč. Průměrný výnos nově prodaných fixně úročených státních dluhopisů činil 4,5 % p. a. při jejich průměrné zbytkové době do splatnosti 8,5 let. 

V průběhu třetího čtvrtletí roku 2023 také došlo ve spolupráci s Českou národní bankou ke zřízení souhrnného účtu státní pokladny v amerických dolarech a byly zahájeny s tím související operace na peněžním trhu v podobě reverzních repo operací. Zároveň již bylo v pilotním režimu řízení likvidity státní pokladny v amerických dolarech provedeno krátkodobé investování v celkové hodnotě 185 mil. USD s předmětem finančního zajištění v podobě poukázek České národní banky. V rámci těchto operací byla dosažena průměrná úroková sazba 5,3 % p. a. Došlo tak k dalšímu významnému rozšíření dosavadní historie úspěšného provozu souhrnných účtů státní pokladny, které vede Česká národní banka pro Ministerstvo financí v koruně české již od roku 2001 a v jednotné evropské měně od roku 2013.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.