CZ EN

Motivový obrázek

Čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu České republiky - 1. pololetí 2023

Ministerstvo financí předkládá v souladu s kalendářem uveřejňovaných informací Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky, prostřednictvím které je prezentován stav realizace operativního programu financování a plánu emisní činnosti ve vztahu k vyhlášeným strategickým cílům a limitům konkretizovaných ve Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2023, která byla uveřejněna dne 3. ledna 2023 a aktualizována dne 30. června 2023. Dále zahrnuje také pravidelné čtvrtletní hodnocení primárních dealerů za období od třetího čtvrtletí roku 2022 do druhého čtvrtletí roku 2023, přičemž v rámci celkového hodnocení byly za toto období tři nejaktivnější tyto banky: KBC Bank NV / Československá obchodní banka, a. s., PPF banka a.s. a Société Générale / Komerční banka, a.s.
 
Absolutní korunová výše hrubého státního dluhu vzrostla v průběhu prvního pololetí o 149,6 mld. Kč na 3 044,4 mld. Kč. V relativním vyjádření vůči HDP dosáhla 42,8 % oproti 42,7 % na konci loňského roku. Nižší nárůst ve srovnání s pololetním schodkem státního rozpočtu ve výši 215,4 mld. Kč souvisel mimo jiné také se splátkami části úvěrů poskytnutých v loňském roce Ministerstvem financí výrobcům působícím na trhu s energiemi v souladu s usnesením vlády České republiky ze dne 29. června 2022 č. 586 o schématu poskytováním úvěrů k odvrácení škod v národním hospodářství.

V průběhu prvního pololetí 2023 byly prodány korunové státní dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 287,4 mld. Kč, včetně dvou nově vydaných emisí se splatností v roce 2031 a 2034. Fixně úročené střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy byly prodány v celkové jmenovité hodnotě 252,8 mld. Kč s průměrnou zbytkovou dobou do splatnosti 8,7 let a dosaženým průměrným výnosem ve výši 4,6 % p. a. 

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.