CZ EN

Finanční a ekonomické informace 7/2020

V rubrice Podrobně k tématu najdete přehledový článek „Vývoj cenové hladiny ve vyspělých zemích: pravděpodobnost deflace či inflace, souvislosti s vysokým zadlužením a nepřesnosti při měření“, shrnující komentáře a postřehy věnující se vzrůstajícím inflačním tlakům v souvislosti s uvolněnou fiskální a měnovou politikou, která byla vyvolána potřebou podpořit ekonomiky zasažené pandemií Covid-19. Kombinace všech těchto faktorů může vést k markantnímu růstu cenové hladiny, ovšem v rozvinutých regionech se v posledních letech míra inflace dlouhodobě pohybovala na příliš nízkých úrovních a převládaly spíše obavy z deflace. Samostatnou kapitolou pak zůstává vysoké zadlužení jednotlivých států v kombinaci s možnou zvyšující se inflací. V poslední řadě se článek snaží představit problémy, se kterými se při měření růstu cenové hladiny potýkají statistické úřady.

Pandemie Covid-19 se poměrně citelně podepsala na nabídce knižních titulů, které bychom Vám mohli nabídnout do přehledu nových knih. Část věnovaná novým knihám tudíž v tomto čísle Finančních a ekonomických informací schází. Přehled knih nabídne následující dvojčíslo 8/9, které vyjde na konci září.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.