CZ EN

Žádost o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Dotaz:

Relevantní údaj k mé nespokojenosti s růstem daně z nemovitosti a argumentaci pana ministra, že tuto daň máme ve srovnání s jinými státy nízkou, je "den daňové svobody". Máme-li diskutovat věcně, zašlete mi:

  • graf znázorňující nástup "dne daňové svobody" v ČR
  • nástup dne daňové svobody v zemích EU

 

Odpověď:

Dle Vašeho názoru je nejobjektivnějším ukazatelem daňového zatížení den daňové svobody a žádáte zaslání jeho porovnání ve státech EU. V tomto ohledu Vás musíme upozornit, že tento údaj je vlastně ilustrativním znázorněním ukazatele „daňová kvóta“ běžně používaného mezinárodními statistikami pro komparaci daňového zatížení jednotlivých zemí. Den daňové svobody je potom pouhým přepočtem tohoto ukazatele ze základny 100% na počet dnů kalendářního roku. Ukazatel daňová kvóta je dán poměrem souhrnu výběru daní /HDP, což je tzv. daňová kvóta jednoduchá bez zahrnutí výběru pojistného. Komplexnějším ukazatelem je potom tzv. daňová kvóta složená, stanovená jako poměr daní a pojistného/HDP. Tyto údaje jsou běžně dostupné na internetu jako například na internetových stránkách Ministerstva financí a dále také na stránkách Eurostatu, stejně jako obě mapy, které v příloze zasíláme.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.