CZ EN

Ministr financí v pořadu Napřímo: Konsolidovat musíme pořád. Věřím neustálé snaze šetřit

Zdroj: TN. CZ, 3. 4. 2024, Napřímo

Moderátorka
Přinese konsolidační balíček kýžený efekt? Jaké předvolební sliby zůstanou jen na billboardech a jaké nyní panují vztahy mezi vládními stranami? Napřímo dnes odpoví ministr financí a také 1. místopředseda strany ODS Zbyněk Stanjura, dobrý den.

Zbyněk Stanjura
Dobrý den.

Moderátorka
Z pohledu hospodaření Česko není štika, ale líný kapr. To jsou slova prezidenta NKÚ, Miroslava Kaly k výroční zprávě. Podepsal byste se pod to?

Zbyněk Stanjura
Ne, nepodepsal.

Moderátorka
Nesouhlasíte s těmi závěry?

Zbyněk Stanjura
Ne.

Moderátorka
Ministerstvo financí zveřejnilo, že to respektuje.

Zbyněk Stanjura
My souhlasíme s tím, že musíme konsolidovat veřejné finance, o to se celou dobu snažíme. Každý rok snižujeme deficity státního rozpočtu. Jen připomenu poslední tři – minulá vláda měla schodek 420 mld. Kč, my v roce 2022 360 mld. Kč, v loňském roce to bylo nakonec 288 mld. Kč, letos by to mělo být kolem 250 mld. Kč a v příštích letech to chceme nadále snižovat. Takže s tím závěrem souhlasím. Abychom mohli udělat mezinárodní srovnání, tak bychom potřebovali znát výsledky například všech členských zemí EU za rok 2023 a ty zatím neznáme.  Určitě nebudeme ti, kteří by ty deficity měli nejvyšší nebo je snižovali pomalu. 

Moderátorka
V té výroční zprávě NKÚ ale navzdory všem opatřením, které vláda udělala, se vládě nedaří přiblížit se vyrovnaným rozpočtům. 

Zbyněk Stanjura
No tak to určitě ne. Jestliže máte schodky 420 miliard, tak to se nedá udělat z roku na rok, udělat z toho nulu nebo plus pět. Ale ten trend jsme jasně nastavili, není to vůbec jednoduché, platíme za to politické náklady, to je třeba přiznat, protože když snižujete deficit státního rozpočtu, tak máte dva nástroje a jejich kombinaci. Tzn., buď můžete zvýšit některé z daní, to samozřejmě kritizují ti, kteří ty daně platí, nebo snižujete výdaje, to zase kritizují ti, kteří byli zvyklí ty výdaje ze státního rozpočtu inkasovat. My jsme to zkombinovali. Zhruba třetina opatření je na příjmové straně a zhruba dvě třetiny na výdajové straně. Ale jsme přesvědčeni, že jsme to udělat museli, přestože to není populární. Myslím, že ty kladné výsledky jsme viděli už loni, uvidíme je i letos i příští rok.

Moderátorka
Podle Českého statistického úřadu deficit veřejných financí mírně meziročně vzrostl na 3,3 % HPD. Věříte tomu, že za letošní rok by to mohly být ty 2,2 % HDP?

Zbyněk Stanjura
2,2 nebo 2,3. Musíme říct, že když jsme loni reportovali ve stejném období, tak původně ten deficit v roce 2022 byl mínus 3,6 % a potom se to na základě červnového plnění daně z příjmů právnických osob snížilo na 3,2. Takže v tuto chvíli jsme zhruba o tři desetiny lepší než ve stejném období loňského roku. Uvidíme. Může taky dojít k nějaké korekci směrem dolů, ale je to v zásadě stejný výsledek jako v roce 2022. Když si uvědomíme, jak vysoké byly výdaje na pomoc s vysokými cenami energie, které byly řádově vyšší desítky miliard, skoro sto miliard, tak si myslím, že ten výsledek rozpočtu je dobrý. A když si vzpomeneme na debaty loni v dubnu nebo v květnu, jak mnozí experti tvrdili, jak schodek rozpočtu bude 400-450 miliard, určitě bychom to dohledali i ve vašich pořadech, tak se ukázalo, že jsme měli pravdu a nakonec ten deficit byl o něco málo nižší, než jsme plánovali. Takže meziročně to zlepšení bylo o více než 60 miliard, což je dobrý výsledek.

Moderátorka
A to jak jste v programu před volbami uváděli, že byste si přáli a uděláte všechno proto, aby ten dluh vůči HDP byl 1,5 %, je to z dnešního pohledu ještě reálné?

Zbyněk Stanjura
Uvidíme, jaký bude rok 2025. Pokud bude všechno tak, jak zatím ukazují ekonomické prognózy, tak se tomu v roce 2025 můžeme hodně přiblížit. Protože letos by to mělo být zhruba 2,2 a v roce 2025 bychom to chtěli ještě snížit. Je třeba připomenout, že to bylo v době, kdy nikdo nečekal, že kousek od nás bude válka, která měla dramatický dopad na inflaci a ceny energií. To všechno se samozřejmě ukázalo ve výdajích státního rozpočtu. 

Moderátorka
Vy jste už v lednu avizoval, že žádné další větší legislativní změny voliči už nemají čekat, že si je vlastně dokonce ani nepřejí. Řada voličů byla tímto výrokem poměrně zklamaná, měli dojem, že jim vlastně tímto říkáte, že do konce volebního období už nebudete nic dělat.

Zbyněk Stanjura
Nic takového jsem neřekl, já jsem řekl…

Moderátorka
Takhle si to přečetli a dekódovali.

Zbyněk Stanjura
Já jsem to nenapsal. Kdyby reagovali na moji větu, tak by měli pravdu a já bych tu větu obhajoval. Já jsem na dotaz říkal, že nechystáme žádný velký konsolidační balíček, který by měnil více než 60 zákonů v jednom zákoně. Žádnou tak velkou reformu nechystáme. Že jsme slíbili, že daně podstatným způsobem změníme maximálně jednou za volební období, a to se stalo. 

Moderátorka
Menší konsolidační balíček 2.0 nechystáte?

Zbyněk Stanjura
Ne, ale konsolidovat musíme pořád. Já věřím neustálé snaze šetřit. Ne jakože vyhlásím, že teď v roce 2024 musím šetřit a příští rok už ne. Já věřím tomu, že musíme neustále hledat, jak zmenšit byrokracii, jak snižovat agendy státu, aby stát byl jednodušší a tím pádem levnější. To je práce, která nikdy neskončí. Takže já jsem neřekl, že žádné další reformy nebudou, já jsem jenom řekl, že žádný tak velký balík už nepřijde. A když se na to podíváme příští rok někdy na podzim, kdy bude končit volební období, tak se ukáže, že jsem měl pravdu. Mezitím samozřejmě podstatné a důležité změny nastanou, ale ten dotaz byl, jestli bude něco tak velkého jako konsolidační balíček, a to prostě nebude. 

Moderátorka
Věříte, že ještě je kde šetřit, odkud brát? Protože vy, když jste přebírali vládu, tak jste udělal škrty v řádech desítek miliard a potom jste i sám říkal, že s každým rokem je ten prostor menší a menší. Je ještě kde?

Zbyněk Stanjura
Určitě je. Já si myslím, že když potřebuje firma nebo rodina šetřit, tak nakonec najde nějaké rezervy. Máme se soustředit na to, co jsem říkal před chvílí, abychom rušili agendy. Tzn., pak ten stát může být menší a tím pádem levnější. Tohle úsilí alespoň za naší vlády nikdy neskončí. 

Moderátorka
A kde vy ten prostor konkrétně vidíte?

Zbyněk Stanjura
Přesně v tom, co říkám. My jsme například podstatně snížili okruh těch, co platí silniční daň, na základě toho a na základě zrušení EET jsme mohli rušit stovky pracovních pozic. A ty výdaje stát prostě nemusí udělat. A dále se jako stát musíme lépe naučit pracovat s daty, které máme, ale jen si je neumíme v rámci státu předat a dobře analyzovat a na základě toho pracovat. Pak neustále otravujeme lidi, firmy, aby reportovali stále to samé, co už jednou státu řekli. To je prostor. A pak samozřejmě moje oblíbené téma – určitě je pořád prostor na to, abychom snižovali objem dotací. 

Moderátorka
Co spotřební daň na tiché víno? O víkendu premiér Petr Fiala řekl, že už se blížíte k řešení, jak tomu máme rozumět?

Zbyněk Stanjura
Máme všechny podklady a myslím, že nemá cenu vést další a další jednání. Takže v příštích týdnech povedeme politická jednání, já se netajím celou dobu tím, že jsem příznivec toho, abychom to zavedli. Loni jsem byl v menšině ve vládní koalici, tak doufám, že se nám podaří najít správné řešení a tu daň zavést. 

Moderátorka
Myslíte, že když to loni nešlo, že by to letos už jít mohlo?

Zbyněk Stanjura
Ano. Sleduju veřejnou debatu. Sice se trošku usmívat tomu, že my jsme nic nezměnili, my jsme tu spotřební daň nevynulovali. 

Moderátorka
Zůstala jí výjimka a řada lidí nechápala, proč tu výjimku má.

Zbyněk Stanjura
Já tomu rozumím, ale překvapilo mě, že před dvěma, třemi, pěti, šesti lety se ta debata nevedla stejně bouřlivě.

Moderátorka
Možná se nedělal stejně velký konsolidační balíček, kde by bylo ještě viditelnější, že u někoho výjimka zůstává.

Zbyněk Stanjura
Samozřejmě, že to nepřinese desítky miliard, ale mohly by to být nižší jednotky miliard. Hlavní důvod, proč já to podporuju, je, že tu daňovou výjimku z více než dvou třetin inkasují zahraniční producenti, ne čeští a moravští, protože 65-70 % spotřeby vína v České republice je z dovozu. Samozřejmě proto tuto daňovou výjimku inkasují zahraniční společnosti. 

Moderátorka
Ve chvíli, kdyby se zaváděla spotřební daň na tiché víno, tak by to bylo od jakého roku? Je reálné, že by to bylo třeba už od toho příštího?

Zbyněk Stanjura
Myslím, že má smysl pokusit se, aby to bylo účinné od 1. ledna příštího roku. 

Moderátorka
Jak vnímáte kritiku vinařů, kteří například nyní avizují, že pokud se toto stane, tak přesunou svá vinařství do sousedních států, do „země krále Miroslava“ na Slovensko nebo do Rakouska, a že tímto krokem by stát přišel nejen o spotřební daň, ale také o výběr DPH?

Zbyněk Stanjura
Za prvé je to svobodné rozhodnutí každého podnikatele. Myslím, že není úkolem kteréhokoliv ministra financí, aby komukoliv vytýkal, že chce například podnikat v zahraničí. Je to skutečně svobodné rozhodnutí každého, který podniká. Dneska už to takhle funguje i v jiných oborech, že čeští majitelé mají různé podniky v zahraničí, takže to je úplně normální. Na druhé straně platí, že i pokud by celou produkci exportovali do některé země, kde spotřební daň na víno není, tak by tu spotřební daň neplatili. Je to jejich svobodné rozhodnutí. 

Moderátorka
Vinaři tvrdí, že pokud by spotřební daň byla 23,40 Kč za litr, že by to pro ně bylo likvidační. Uvažuje vláda o této výši?

Zbyněk Stanjura
To je výše daně, kterou jsou dnes zatížena šumivá vína. Já myslím, že řešení může být i jiné, tzn., že ta částka může být nižší.

Moderátorka
Že by tam byl nějaký kompromis, něco mezi výjimkou a tou spotřební daní? Nebudou se potom ozývat producenti šumivého vína, proč oni musí platit tu plnou spotřební daň a někdo má zase nějakou výjimku?

Zbyněk Stanjura
Tak zatím se moc neozývají, velmi častou jsou společnosti, které produkují tichá i šumivá vína, tak to je.

Moderátorka
Na tento rok je plánovaný deficit státního rozpočtu na 252 mld. Kč, zůstane to tak? Nebude nutné novelizovat státní rozpočet?

Zbyněk Stanjura
Ne, určitě nebudeme novelizovat státní rozpočet.

Moderátorka
Navzdory tomu, že za vámi chodí už ministři s požadavky o navýšení rozpočtu?

Zbyněk Stanjura
Navzdory tomu, ano.

Moderátorka
Nevyhovíte jim tedy?

Zbyněk Stanjura
Tak dělá to vláda, nedělá to ministr financí. Mě by nevadilo, kdyby celý rozpočet mohl schvalovat sám ministr financí, ale mám v té vládě pouze jeden hlas, jako každý jiný člen vlády. Ne, já si myslím, že novelizovat státní rozpočet nebudeme.

Moderátorka
Když vlastně ta největší položka by měla jít na ministerstvo práce a sociálních věcí a to by ji chtělo použít, resp. potřebuje ji použít na mandatorní výdaje, tak to se potom vezme kde, těch více než 20 mld. Kč?

Zbyněk Stanjura
Určitě mandatorní výdaje zaplatíme. Toho bych se vůbec nebál.

Moderátorka
A odkud se to tedy vezme, 20 miliard není málo.

Zbyněk Stanjura
No je to méně než 1 % výdajů, to je třeba říci. Číslo je to veliké, ale když si to dáme třeba do rodiny, tak s tisícikoruny máte v tomto okamžiku najít deset korun, abych dal ten poměr, to procento. Tzn., málo to není, podobný problém byl loni a vyřešili jsme ho. Mandatorní výdaje stát určitě zaplatí. Když plánujete výdaje, nikdy se nepovede všechny výdaje v průběhu roku uplatnit. Jsou pro to i objektivní důvody, proč je to zdržení, proč to bude o rok o dva později. Něco se ukáže, že takovou prioritu nemá, takže bezesporu mandatorní výdaje v sociální oblasti stát zaplatí bez problému.

Moderátorka
Další prostředku z rozpočtu žádá řada ministerstev, jak budete posuzovat, zda jim vyhovíte, či nevyhovíte? Budete dávat těm jejich požadavkům nějakou prioritu? Už jste se nechal slyšet, že se to potom bude posuzovat jako jeden celek. 

Zbyněk Stanjura
Počkal bych na plnění rozpočtu za šest měsíců, to už se pak dá mnohem přesněji odhadovat vývoj rozpočtu na příjmové a výdajové straně, protože zejména příjmy nejdou kontinuálně. Není to tak, že každý měsíc přijde dvanáctina těch ročních příjmů. A pak předložíme vládě všechny ty požadavky a vláda musí udělat ty priority, ne ministerstvo financí nebo ministr financí. Může se ukázat, že máme k dispozici 20 miliard, aniž bychom zvyšovali deficit, tak pak se v těch prioritách půjde shora a pod 20 miliard se udělá tlustá čára. Nebo tam bude 30 miliard a udělá se čára, nebo také 5 miliard.  My jsme jako vláda přijali jiný model projednávaní rozpočtu, projednáváme ho vcelku, není to tak, že jednotliví ministři jezdí do Letenské, tam si vyjednávají s ministrem financí. Každý člen vlády musí obhájit, ne před ministrem financí, ale před celou vládou, že ty jeho požadavky jsou prostě důležitější a mají větší prioritu než požadavky kolegů či kolegyň z vlády. Já myslím, že je to tak správně. A když vláda řekne, tohle jsou priority a ty peníze budou k dispozici, tak ty peníze budou uvolněny. 

Moderátorka
Každopádně, přes schodek 252 miliard nejede vlak za vás?

Zbyněk Stanjura
Nejede vlak.

Moderátorka
Jedním z mála ministrů, který nechce navýšit rozpočet, je ministr zdravotnictví  Vlastimil Válek. Do deseti let nicméně hrozí českému zdravotnictví kritický nedostatek nelékařského zdravotnického personálu, všeobecných sester, zdravotnických záchranářů. V sociálních službách chybí už teď téměř tři tisíce pracovníků, neuvažuje vláda o navýšení prostředků do těchto kapitol, aby ty lidi motivovala?

Zbyněk Stanjura
Myslím si, že to musí být společná úloha i ministra školství, pokud se ta čísla ukáží, že jsou pravdivá, tak se musíme podívat, zda bude dostatek absolventů těch příslušných škol, kteří by na ta místa nastoupili. Takto je to určitě věc dlouhodobá a budu o tom debatovat s panem ministrem Válkem či s panem ministrem Bekem.

Moderátorka
Daří se výběr daní tak, jak si plánuje ministerstvo na papíře?

Zbyněk Stanjura
Zatím je to o něco lepší, než byl plán, za ty první tři měsíce. 

Moderátorka
Vy jste se nechal slyšet, že pokud by windfall tax vynesla pro letošní rok 17 mld. Kč, takže byste ji vlastně od příštího roku zrušil, je to podle vás reálné? I s ohledem na to, jak zklamané bylo možná ministerstvo z toho loňského výběru.

Zbyněk Stanjura
Nebylo zklamané ministerstvo. Hlavně kritici státního rozpočtu očekávali mnohem větší výdaje na pomoc, tím, že jsme zastropovali ceny energií. Naštěstí na těch světových trzích ta cena elektrické energie a plynu byla nižší, než mnozí odhadovali v tom září 2022. Takže výdaje na to zastropování byly nižší a tím pádem byly i příjmy nižší. To jsou spojité nádoby. Jsou to mimořádné příjmy pro mimořádné výdaje. Já jsem dlouhodobě zastával názor, že pokud máme zavést nějaké mimořádné příjmy, tak mají sloužit k pokrytí těch mimořádných výdajů a nemají sloužit k sanaci deficitu státního rozpočtu jako takového. Já v těchto dnech dokončuji pro všechny členy vlády zhodnocení všech výdajů zhruba od posledního kvartálu 2022, těch mimořádných, k tomu dáme ty příjmy, těch 17 mld. Kč není vymyšlené číslo. To by mělo znamenat, že zhruba za ty dva roky 2023 a 2024 to bude zhruba rozpočtově vyrovnané, mimořádné příjmy a mimořádné výdaje a pak v souladu s tím, co říkám dlouhodobě, chci navrhnout, pokud to takto bude, abychom pro rok 2025 windfall tax zrušili. 

Moderátorka
Pokud se nevybere 17 mld., tak windfall tax bude nadále platná? Zlé jazyky tvrdí, že není nic trvalejšího než dočasné řešení. 

Zbyněk Stanjura
V zákoně jsou uvedeny tři roky. Není to tak, že vláda nebo parlament má za rok něco zrušit. Tzn., když parlament neudělá nic tak ta daň přestane platit v roce 2026. Já jsem připraven navrhnout, aby to bylo o rok dříve, uvidíme, jestli takový návrh získá většinu v poslanecké sněmovně a senátu, ale pokud to bude alespoň přibližně rozpočtově neutrální a nemusí to být přesně na korunu, tak si myslím, že to je správně. 

Moderátorka
Jaké panují vztahy ve vládě?

Zbyněk Stanjura
Já myslím, že lepší, než to vypadá navenek. 

Moderátorka
Navenek to vypadalo, zejména před několika týdny, poměrně třaskavě. I s ohledem na to, že bylo svoláno první dohadovací řízení, to bylo svoláno kvůli vaším koaličním partnerům Starostům a nezávislým. Ti odstartovali nový rok řekněme předvolební kampaní, kdy zveřejnili video z volejbalové šatny, kde se vymezovali vůči svým vládním partnerům. Pokračovalo to na debatách bez cenzury, kdy se musely korigovat některé nešťastné výroky ministra vnitra Rakušana. To dohadovací řízení bylo svoláno poté, co bez nějaké konzultace či dohody s vládními partnery byl zřízen zmocněnec pro euro. Tak ptám se, jestli to dohadovací řízení vyčistilo vzduch?

Zbyněk Stanjura
Určitě ano, ta funkce byla následně zrušena. Mě vlastně nevadí, když kterákoliv politická strana, třeba i vládní, dělá kampaň do voleb, je to přirozené, není to nic překvapivého. My jsme největší vládní strana. My jako jediní nemůžeme hrát to, co občas dělají naší kolegové a já se na to dívám spíš s nadhledem a úsměvem dělat opozici v rámci vládní koalice. To prostě ta největší vládní strana z logiky věci dělat nemůže. Myslím, že jsme si to vyříkali. Máme společnou odpovědnost, abychom dovládli, abychom naše případné spory řešili v jednacích místnostech za zavřenými dveřmi, abychom se nepřekvapovali a nesoutěžili, kdo dá silnější výrok na tiskové konferenci. To si myslím, že neocení nakonec ani vládní voliči. 

Moderátorka
Dávali vám Starostové trochu najevo, že vlastně po ODS mají nejsilnější poslanecký klub a že ve chvíli, kdy třeba s něčím nesouhlasí a kritizují něco Piráti, tak to třeba ostatním vládním stranám tolik nevadí, jako by jim to vadilo v případě Starostů, kdyby začali více bouchat do stolu. 

Zbyněk Stanjura
Ne, já myslím, že tyhle počty moc nepoužíváme, my se snažíme dojít k většině. Kdo se podívá do naší koaliční smlouvy, tak vlastně zjistí, že ta smlouva byla uzavřena mezi koalicí SPOLU a tehdejší koalicí PIRSTAN a pokud většina ministrů z jedné nebo druhé koalice nebo z obou koalic hlasuje pro návrh, tak je to koaličně dohodnutý návrh zákona. Pokud ne, tak je prostor pro vyjednávání a odlišné hlasování ve sněmovně. Zatím se držíme, myslím, že tam byla jedna malá výjimka, že začátek konce vlády je, když část vlády schvaluje zákony s opozicí a je jedno jak velká nebo jak malá část vlády. Buď je dohoda a pak to podpoří celá vládní koalice, nebo dohoda není a pak ten zákon není přijat. Ale nemůžeme vládnout tak, že některý ze zákonů prosadí část vládní koalice s hlasy opozice proti jiné části koalice. To by byl začátek konce vlády. 

Moderátorka
Oni si vlastně někteří vládní partneři stěžovali na to, že je ODS trochu válcuje.

Zbyněk Stanjura
No já v ODS poslouchám, že pořád ustupujeme, že děláme samé kompromisy, že málo prosazujeme program ODS. To zase slyším od členů ODS já. Takže, když říkám, že se snažíme najít shodu, tak o válcování nemůže být řeč.

Moderátorka
Jsme za půlkou volebního období, jak hodnotíte spolupráci v koalici? Byla by ve stejném složení schopna vládnout i příští volební období?

Zbyněk Stanjura
Určitě ano. Já si pamatuji jinou vládu, ve které byla ODS, a kde byly tři subjekty, a tam ty vztahy byly mnohem horší.

Moderátorka
Čeká vás kongres. Budete obhajovat pozici místopředsedy a budete mít protikandidáta?

Zbyněk Stanjura
Ano, budu, o protikandidátovi zatím nevím, ale samozřejmě se může někdo vygenerovat přímo na místě.

Moderátorka
Protikandidáta nebude mít na pozici předsedy ani Petr Fiala. Nebude to nuda?

Zbyněk Stanjura
Myslím, že nuda a stabilita politické straně nevadí. Pro ostatní pozorovatele je jakýkoliv konflikt samozřejmě zábavný, ale mně nuda vadit nebude. Předseda ODS je předsedou vlády, jeho výměna by znamenala také výměnu předsedu vlády, což u nás znamená konec vlády a její nové sestavení. ODS je s vládou spokojena a nemá důvod měnit předsedu v polovině období.

Moderátorka
Andrej Babiš také protikandidáta nemá, už deset let, a někdy je poukazováno na to, že to není úplně demokratické.

Zbyněk Stanjura
Já to nikdy neříkal. Záleží to na každé politické straně, jaké má vnitřní procesy. Nemám rád, když ODS někdo říká, koho si má zvolit a koho ne. Snažíme se takto se chovat i k ostatním stranám.

Moderátorka
Co bude na kongresu tématem politické diskuze?

Zbyněk Stanjura
V politické diskuzi zazní názory delegátů, přihlásit se může každý. Nedáme jim limity ani mantinely o čem mluvit a o čem ne. Vystoupí ministři, zástupci regionů, záleží na každém, co bude chtít delegátům kongresu říct.

Moderátorka
Objevují se kritické hlasy, že ODS málo plní program a ustupuje ostatním značkám. Čekáte kritiku?

Zbyněk Stanjura
Jsem na to připraven. Politickou debatu uvnitř ODS vedeme odjakživa. Určitě tam bude nějaká kritika a bylo by nepřirozené, kdyby nebyla. 

Moderátorka
Jste pro, aby se strany SPOLU spojily definitivně?

Zbyněk Stanjura
Musíme to nechat přirozenému vývoji, teď by mi to přišlo umělé. Pokud taková poptávka vznikne, stát se to může. Nicméně spojili jsme se proto, aby žádný hlas ve středopravém spektru nepropadl a to se nám povedlo. Vyhráli jsme volby. Koncept se nemění. Předpokládám, že budeme takto kandidovat i v dalších volbách

Moderátorka
Někdo říká, že je ODS laciný výtah pro TOP 09 a Lidovce, co na to říkáte?

Zbyněk Stanjura
Nevidím to tak, projekt je úspěšný pro všechny tři politické strany. A ODS má premiéra. Už to nezměříme, jestli bychom vyhráli, i kdybychom kandidovali sami. Průzkumy nám tehdy říkaly, že větší šanci máme v koalici.

Moderátorka
Co vaše kandidátka do EU, je podle vás atraktivní?

Zbyněk Stanjura
Myslím, že ano, uvidíme, jak ji ocení voliči.

Moderátorka
Jak jste vnímal debaty, že by se mohlo na kandidátce přeskakovat?

Zbyněk Stanjura
Je to stejný princip, jaký jsme uplatnili i u voleb do sněmovny. Odhadli jsme si, kolik bychom mohli získat křesel, bylo to tehdy 64 a smáli se nám, že je to moc. Nakonec jsme získali 71. Koalice PIRSTAN se kvůli přeskakování rozpadla.

Moderátorka
Alexandr Vondra se ale do EU také dostal díky kroužkování.

Zbyněk Stanjura
To byla samostatná kandidátka. Když uděláte koaliční kandidátku, tak každá z těch koaličních stran předpokládá, kolik křesel by měla dostat konkurenční strana. Takto jsme to udělali. Kdyby strany ty kandidáty nominovaly na volitelná místa, tak v tom žádný problém nebyl. Pokud má koalice fungovat, mají volby dopadnout přibližně tak, jak si to strany v počtu mandátu naplánovaly. Což v našem případě fungovalo. Když se to nepovedlo, tak jsme všichni viděli, jak rychle se rozpadla koalice PIRSTAN, kde výsledek neodpovídal podpoře jednotlivých stran.

Moderátorka
Budou volby do EU referendem o vládě?

Zbyněk Stanjura
Bude to už potřetí, opozice vždy říká, že jde o referendum. Mně vlastně nevadí, když to tak bude, ukáže se, že to referendum zvládneme. Myslím, že máme velkou šanci ty volby vyhrát. 

Moderátorka
Také na opačné straně se děje to, co jste říkal, aby nepropadly hlasy určité skupiny voličů, dělá to KSČM s koalicí Stačilo, kam schovalo svoji značku.

Zbyněk Stanjura
My budeme říkat, že to jsou bolševici a komunisti. Aby to všichni viděli.

Moderátorka
Pan Okamura si taky brousí zuby na nespokojené konzervativní voliče.

Zbyněk Stanjura
Možná si brousí zuby, já se mu na chrup úplně nedívám.

Moderátorka
Je v ODS někdo nervózní z volebních modelů?

Zbyněk Stanjura
Určitě ano, bylo by nerealistické si myslet, že nikdo nervózní není. Podívejte se na situaci v dubnu 2020, jaké tehdy byly modely a jaký byl výsledek. Je to něco, co je k zamyšlení. Víme, co máme zlepšit. Víme, že musíme lépe vysvětlovat, co jsme udělali. Předpokládám, že ekonomika v příštím roce poroste, inflace bude na obvyklých hodnotách, takže pokud se bude dařit, máme velkou šanci ty volby vyhrát.

Moderátorka
Věříte, že voliči zapomenou, že některé sliby byly jen billboardovými zkratkami?

Zbyněk Stanjura
Museli bychom rozebrat, co tím myslíte. Přišly vnější vlivy, o kterých nemohl nikdo vědět, například uprchlíci, to je fakt. Jsou věci, na které jsme se v předvolebních programech nemohli připravit, protože je nikdo neočekával. Když budeme dobře vysvětlovat to, co jsme udělali nebo uděláme, máme velkou šanci, abychom si své voliče z roku 2021 udrželi a volby vyhráli.

Moderátorka
Otázka na závěr: Jak chcete přesvědčit voliče, že za Andreje Babiše nebylo líp?

Zbyněk Stanjura
Na jednoduchých výsledcích, na ekonomických ukazatelích, na životní úrovni, na tom, jak Česká republika funguje a jaký má respekt v zahraničí a mohl bych pokročovat. Tohle budeme v kampani vysvětlovat našim voličům.

Moderátorka
Moc vám děkuji za účast, pane ministře.

Zbyněk Stanjura
Také děkuji a na shledanou.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.