CZ EN

Ministr Stanjura hostem Otázek Václava Moravce

Zdroj: ČT 1, ČT 24,  27.8.2023

Hosté: Zbyněk Stanjura (ministr financí), Alena Schillerová (poslankyně ANO), Jiří Rusnok (bývalý guvernér ČNB)

Václav MORAVEC
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům jedničky i zpravodajské čtyřiadvacítky. Vstupujete do jedinečného prostoru pro diskuzi. Proč kupovat draze, když to jde za hranicemi levněji? V uplynulých měsících výrazně přibylo lidí, kteří nakupují za hranicemi, a to nejen potraviny, ale kupříkladu i drogerii nebo nábytek. V polských obchodech už mají tuzemci i své věrnostní karty, když je řeč o Polsku, tam stále ještě minimálně do konce letošního roku platí nulová daň z přidané hodnoty na potraviny. K tomu ještě připočítejme speciální akce, například z už zmíněných klubových karet. České zákazníky lákají v polských obchodech i tabákové výrobky.

Dana, zákaznice /17. 8. 2023/ 
Každé měsíc sem vždycky zajedou jako na nákup a cenově mě to vyjde asi na čtyřku na celý měsíc, no, a v Čechách bych za to nechala daleko víc, třeba si myslím, těch 8-9 tisíc určitě.

Redaktorka 
Jezdíte sem často nakupovat?

Pavla, zákaznice /17. 8. 2023/ 
Jo.

Redaktorka 
A jenom cigarety nebo i něco jiného?

Pavla, zákaznice /17. 8. 2023/ 
Brambory, sýry, máslo, maso, nějakou zeleninu, všecko.

Václav MORAVEC
Pokud jde o cigarety, tak podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je zhruba každá desátá krabička cigaret v příhraniční oblasti zakoupena v Polsku a výjezdy Čechů, Moravanů a Slezanů na nákupy za hranice pociťuje i státní rozpočet. Podle červencového plnění státního rozpočtu inkaso spotřební daně zaznamenalo meziroční pokles o víc než 5 miliard korun, jen u tabákových výrobků to byly víc než 2 miliardy. Spotřebitel ušetří, ale český státní rozpočet tratí daně zaplacené v zahraničí. Prvními hosty Otázek jsou ministr financí České republiky, 1. místopředseda občanských demokratů Zbyněk Stanjura. Hezké nedělní poledne. Děkuju, že jste přijal pozvání.

Zbyněk STANJURA
Dobrý den.

Václav MORAVEC
Mé pozvání přijala i bývalá ministryně financí, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Alena Schillerová. Vítejte po čase v Otázkách. Hezké nedělní poledne.

Alena SCHILLEROVÁ
Hezké poledne. Děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC
A vítám emeritního guvernéra centrální banky a také exministra financí, dnes poradce představenstva Allianz pojišťovny Jiřího Rusnoka. I vám hezké nedělní poledne.

Jiří RUSNOK
Krásné poledne.

Václav MORAVEC
Pane ministře, dovolte osobnější otázku v úvodu, vy to z Opavy máte coby kamenem dohodil do Polska, kdy naposledy jste nakupoval v Polsku?

Zbyněk STANJURA
Já jsem tam vlastně nenakupoval nikdy, pokud pominu nějaký normální turistický výlet, takže když jste někde na výletě, tak si tam většinou koupíte nějaké jídlo, ale že bych jezdil do Polska nakupovat, tak to jsem neudělal vlastně nikdy.

Václav MORAVEC
Máte tak dobrý příjem, že nepotřebujete...

Zbyněk STANJURA
Ne ne ne. Na druhé straně, že tam žijí na té hranici, tak vím, že se to v průběhu let přelívá, že někdy jezdí naši občané nakupovat určitou komoditu do Polska a pak zase zpátky. Já myslím, že je to standardní, když jste měli tu reportáž o cigaretách, tak jste zapomněl říct, kolik cigaret u nás kupují občané Německa a Rakouska. Je to vlastně ten stejný problém, jenom posunutý z jiné strany, to znamená zhruba jednotky, nižší jednotky miliard cigaret nakupují občané Německa, Rakouska a není to tolik jako před Covidem. Před Covidem to číslo bylo mnohem, mnohem vyšší a pokud se budeme bavit o té spotřební dani z tabáku, tak tam jsou vlastně dva efekty. Kromě toho souboje na těch hranicích, který dopadá někdy ve prospěch českého státního rozpočtu a někdy v neprospěch, tak se mění zvyky těch, kteří jsou závislé na nikotinu. Všichni odborníci nám doporučují, aby ty alternativní, alternativní tabákové produkty byly zdaněny méně.

Václav MORAVEC
Ten zahřívaný tabák.

Zbyněk STANJURA
Třeba zahřívaný tabák, a tam vidíme jako rapidně ubývající počet prodaných cigaret a současně rapidně rostoucí počet, teď nevím, jak se tomu přesně říká, těch produktů ze zahřívaného tabáku, a přece nemůže být heslo státního rozpočtu kuřte co nejvíc cigaret, abychom vybrali co nejvíce, to je pohled jenom spotřební dani na tabák a pohled čistě rozpočtu. Na druhé straně odborníci na zdraví nám říkají, že když už mají být závislí, tak ty alternativní produkty jsou prostě méně škodlivé.

Václav MORAVEC
Nemělo by ale být, že vstupuji do vaší řeči...

Zbyněk STANJURA
Omlouvám se, my jsme před lety, tehdy z opozice podpořili, že se dvakrát za sebou udělal tříletý plán pohybu spotřebních daní, něco jako daňový kalendář. V této chvíli budeme projednávat nový plán. Myslím si, že je to dobře, ale když se podíváte do té řady za posledních 5-6 let, tak přesto, že se zvyšují sazby, tak se nezvyšuje výběr, je to dáno změnou chování uživatelů. Tzn. z nuly jsou dneska zase 3 nebo 4 miliardy kusů zahřívaného tabáku, co se prodá. Tak je to vlastně z hlediska zdravotního systému dobře, že se spotřebuje méně cigaret a více těchto alternativních produktů.

Václav MORAVEC
A nemělo by býti heslem státního rozpočtu, aby co nejmíň našinců jezdilo nakupovat za hranice, protože nechal jste si spočítat, kolik přichází stát...

Zbyněk STANJURA
Nedá se to spočítat. Podle mě se to nedá spočítat.

Václav MORAVEC
Takže nemáte takový propočet, kolik to dělá na dani z přidané hodnoty. Kupříkladu Hospodářské noviny v tomto týdnu uvedli: Česká invaze, útraty v polských obchodech vzrostly o stovky procent. Vás to jako ministra státní pokladny neznepokojuje, že velká část tuzemských spotřebitelů jezdí nakupovat do zahraničí?

Zbyněk STANJURA
No, znepokojuje, neznepokojuje, co s tím vláda může dělat. To si musíme říct, stejně tak nikde nevidím takové ty titulky, kolik jezdí k nám zahraničních občanů nakupovat. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby takřka všechno skončilo ve státním rozpočtu, nicméně musíme si říct, jaké má stát nástroje, jaké by to mělo dopady případně do státního rozpočtu, tak kdybychom použili to, co mají v Polsku, to znamená, kdybychom dali nulovou sazbu na DPH, tak je to ročně dopad 65-70 miliard. Musíme si to takhle říct, že každé opatření něco stojí. A pak je tady samozřejmě ta politická rovina takového problému a viděli jsme to v Polsku a vidíme to i u nás i v jiných státech. Je docela politicky jednoduché nějakou sazbu takzvaně dočasně snížit, a to jedno které daně, a pak je politicky hrozně složité vrátit se do těch původních hodnot.

Václav MORAVEC
My o tom budeme mluvit, bezesporu i platby za obnovitelné zdroje.

Zbyněk STANJURA
Nebo v Polsku se třeba ten termín, kdy by měly skončit nulové DPH na potraviny, několikrát posunul. Co je důležité třeba říct taky je, kolik procent výdajů každé rodiny tvoří výdaje například na jídlo. Přesto všechno, co tady si popisujeme a co vidíme v tom příhraničí, tak procentuálně výdaje na jídlo pro polskou rodinu jsou vyšší než výdaje pro českou rodinu. Stejně tak to platí naopak, že nejnižší, mám pocity procentuálně, ne v absolutních číslech, mají ty nejbohatší země jako Německo nebo Švýcarsko, kde procentuální výdaje rodiny na potraviny a jídlo jsou prostě nejnižší.

Václav MORAVEC
Zbyněk Stanjura naznačuje, že není vlastně možné ten přeshraniční obchod řešit, pokud by nechtěl zruinovat, tak říkajíc, státní rozpočet, nulovou sazbou daně z přidané hodnoty na potraviny. Vás jako bývalých ministrů financí, když se, Aleno Schillerová, podíváte na strmé nárůsty plateb našinců za hranicemi, což dokládají třeba data sdružení pro bankovní karty při srovnání zahraničních kartových transakcí, jak už to vidíme, je za první čtvrtletí loňského a letošního roku patrný nárůst o 13 000 000 transakcí z necelých 46 000 000 na víc než 58 000 000 plateb, tato statistika zahrnuje i platby zahraničních transakcí přes internet, ale data České spořitelny, bankovní instituce s největším počtem klientů, tak naznačují, že roste počet kartových zahraničí, při srovnání prvního poletí loňského a letošního roku vidíme, že počet plateb kartou v polských kamenných obchodech vzrostl z loňského 1 800 000 na bezmála 2,5 milionu. To jsou obrovské nárůsty, téměř o milion v Německu z loňských 685 000 na víc než milion, v Rakousku z loňských 478 000 na skoro 700 000. Jak byste tu situaci s těmi nákupy a tím, že ztratí český státní rozpočet, řešila vy, pokud byste byla ministryní financí.

Alena SCHILLEROVÁ
Tak mě by to teda velmi trápilo, mě vůbec trápí, když si každý měsíc přečtu pokladní plnění, tak mě trápí obecně oproti zpožďování DPH, oproti plánu, které si naplánovalo ministerstvo financí, což je hlubší problém, to nesouvisí jenom s těmito nákupy, to souvisí i s tím, že prostě se rezignuje na boj s šedou ekonomikou, to je prostě bez diskuse. Já, když jsem se dívala teď na čísla takzvaného vyjetého GAPu, to znamená prostě té díry v DPH, která má být odvedena a odvedena není, tak v roce 2013, to bylo 20 %, to znamená, si představte každá pátá koruna nebyla odvedena do státního rozpočtu. A na konci roku 21, nebudeme to zpochybňovat, jsou to čísla Evropské komise na konci roku 21, kdy teda končila naše vláda, tak to bylo 10 %, to znamená, že se to snížilo, protože už od roku 14 prostě nastoupila celá řada, já nebudu mluvit jenom o EET, já budu mluvit o celé řadě dalších nástrojů, jako bylo...

Václav MORAVEC
Počkejte, kdybyste nezavedla, pokud byste zpátky zaváděla EET, tak asi nezabráníte těm obchodům.

Alena SCHILLEROVÁ
Ne, já chci říct, že to je hlubší problém toho DPH, že zpožďuje se výběr o 3-4% body, což může samo o sobě znamenat třeba 40 miliard, které by tam mohly být, 30-40, které by tam mohly být a nejsou tam. A ten vyjetý GAP znamenal, že při výběru zhruba 600 miliard na DPH, tak si pomohl státní rozpočet asi 80 miliard. A kdybychom v tom trendu pokračovali třeba 5 % do roku 25, tak by to bylo dalších třeba 50 miliard, tam bychom nemuseli tak dramaticky navyšovat daně tak, jak se chystá k tomu, tak, jak se k tomu chystá prostě ministerstvo financí.

Václav MORAVEC
Vrátíte-li, se k té původní otázce, může ministr financí, a pokud byste byla ministryní financí, zabránit invazi /nesrozumitelné/ spotřebitelů.

Alena SCHILLEROVÁ
Ty důvody jsou ty, že je to tady vysoká inflace, ty ceny jsou obrovské. Tam je jiná daňová politika a já se neuhaduju o 0 % na DPH, které oni zvolili jako jeden z kroků, my to navrhovali na nějakou přechodnou dobu, ale když se podíváte po těch zemích v Evropské unii, tak všechny ty okolní země mají nižší sazbu na potraviny u DPH, těch 15 % je jedna z nejvyšších. Teď se půjde na 12, což je ale tak strašně malý rozdíl, že to zůstane stejně v rukou těch řetězců, no, a samozřejmě tam hraje roli i další věc, že je to větší trh, to znamená, že oni také nakupují za jiné ceny. Řetězce si nedovolí v Německu to, co si dovolí v České republice.

Václav MORAVEC
Tedy není možné se tomu více bránit a nemůže stát vymoci...

Alena SCHILLEROVÁ
Určitě je třeba zvažovat i tu daňovou politiku, Poláci udělali to, že udělali nulovou sazbu na DPH, ale oni dali dvě, oni označili každé zboží dvěma cenami před DPH po DPH, aby si prostě pohlídali to, že se, že si to nestopí, dejme tomu, ti prodejci, takže svým způsobem toto, ten velký daňový rozdíl samozřejmě má vliv na tu cenu bezesporu.

Václav MORAVEC
Vy byste teď zaváděla nulovou DPH na potraviny?

Alena SCHILLEROVÁ
Nulovou DPH v tuto chvíli bych nezaváděla, ale určitě by to chtělo razantnější, razantnější sazbu sníženou, než navrhuje teď tato vláda, ale znovu chci říct, hlavně vybírat to DPH, to se této vládě nedaří, prostě tady se rezignuje na šedou ekonomiku. Celá řada nástrojů, které za nás fungovaly, tak teď mlčí, proč daňová Kobra, která přinášela 10 miliard ročně, EET, také 20 miliard, kdybychom započetli k tomu inflaci. Byla tam celá řada věcí, které jsme zavedli, kontrolní hlášení, ty všechny měly dopad a ono to všechno trošku tak nějak na můj vkus spí. Spí.

Václav MORAVEC
O probuzení se budeme záhy bavit. Jenom ještě, Jiří.

Zbyněk STANJURA
Můžu to číslo?

Václav MORAVEC
Jednou větou.

Zbyněk STANJURA
Paní předsedkyně říkala, že 3-4 % výdaje příjmů z DPH, že by na...

Alena SCHILLEROVÁ
Zpožďuje oproti plánům.

Zbyněk STANJURA
To je v pořádku, i tak to je rekordní. A pak jste řekla, že to 30 nebo 40 miliard, ale to tak není, to by bylo 10 nebo 12 %, 1 % je 3,8 miliardy, takže se bavíme někde mezi 12-13 miliardami, je to fakt rozdíl, jestli je to 12 nebo 13 anebo 30 nebo 40. To je jediné, co k tomu číslu chci říct, nezpochybňuju, že to je 3 nebo 4 %, ale 380 miliard je plánovaný příjem pro státní rozpočet. Každý z nás, každý z diváků si může spočítat, kolik jsou 3-4 %. A není to 30-40 miliard, ale jako zhruba kolem 12-14.

Václav MORAVEC
My se k plnění státního rozpočtu i daňovým únikům ještě dostaneme. Otázka na Jiřího Rusnoka, pokud byste byl ministr financí, bojoval byste proti té tuzemské invazi do zahraničních obchodů a nepochybně státní rozpočet tratí, ať už na spotřební, nebo dani z přidané hodnoty?

Jiří RUSNOK
Tak já se omlouvám, ale já bych vůbec možná nepoužíval slovo invaze. Tam je nějaký nárůst, který tedy máme čísla za první čtvrtletí, možná, že čísla za půl roku, za tři čtvrtě roku budou vypadat o dost jinak, protože on se taky trochu zastavil ten růst cen u nás, i některé ceny potravin klesají, za prvé. Za druhé koruna byla extrémně silná po jistou dobu z důvodů, které teď nebudu rozebírat. To se taky změnilo vůči třeba zlotému. A ten nárůst těch kartových transakcí je taky dost do značné míry ovlivněn tím, že lidi dnes platí mnohem víc kartami, než platili před rokem, minimálně v zahraničí. 

Václav MORAVEC
Jezdíte za levnějšími potravinami.

Jiří RUSNOK
Já tam občas zajedu, když jsem u svých příbuzných na Těšínsku, tak se zajedu podívat. Donedávna jsem si třeba koupil benzín, teď už je dražší než u nás, nebo teď je to možná stejné zase, velice se to mění. Tak to je první slovo. Druhé slovo je, že  ministr financí s tím může udělat strašně málo, prostě zase nedělejme tady z toho nějaký ekonomický nacionalismus, prostě u nás kupují taky Němci, Poláci tady taky kupují nějaké věci, kupují tady jiní, no, my kupujeme zase, tam jsme v Evropské unii, tomu se prostě těžko lze vyhnout. Jiná věc je to, že mně teda hlava nebere, a pak se divíme, že Evropská unie je tak populární, jak může někdo trvale mít nějakou výjimku, že má nulovou sazbu na potraviny, to já nevím, pan ministr mi to vysvětlí, možná, co to je za výjimku, ale kdysi se říkalo, že nesmí být nulová sazba na potraviny. A tady čtyřicetimilionová země jí vesele pořád má. Takže já bych poslal dotaz do Bruselu, k čemu tam sedí ty lidi.

Jiří RUSNOK
Celou řadu věcí neumí vymoci, je to strašně pomalý kolos. A druhá věc je, že na druhou stranu Polsko dotuje spotřebu českých obyvatel. No, tak jako když nám to chtějí dát, tak proč ne. Do jisté míry je to vlastně i to, že to neprojde tím rozpočtem, jasně, tak tam je nějaký výpadek, ale neviděl bych to tak dramatické a bude se to určitě v čase měnit.

Jiří RUSNOK
A na druhou stranu, já souhlasím s paní exministryní, já bych nerušil EET, to si myslím, že byla chyba systémově, ale na druhé straně bych neočekával, že to přinese 10 miliard navíc.

Alena SCHILLEROVÁ
20.

Jiří RUSNOK
Takže, no, to už vůbec prostě. Myslím si, že je třeba postupovat rozumně. A DPH na potraviny, ano, máme vyšší, ale jako vůbec takový ty snahy řešit věci přes sazbu DPH, to je cesta do pekel, podle mě z toho pak se nemůžeme dostat, to vidíme na tom Polsku i na jiných, my máme spíš ty sazby sbližovat, než je odtahovat od sebe, a to bych, to bych jako od toho taky žádné, nedělal bych to prostě v situaci, v které jsme rozpočtový.

Václav MORAVEC
Vy jste už zmínil kurz koruny jako jeden z faktorů, kdy je koruna silná, tak se vyplatí jezdit našincům do zahraničí na nákupy. Česká národní banka začátkem srpna formálně ukončila intervenční režim na podporu koruny, připomínám, že po dobu jeho trvání intervenovala Česká národní banka v rozsahu přibližně 26 miliard EUR, od října minulého roku však na devizovém trhu aktivní nebyla. Česká měna od té doby oslabuje. Teď na obrazovkách vidíme páteční kurz koruny krátce po 17. hodině činil 24 celých a 10 haléřů za 1 EUR, tedy 24 Kč a 10 haléřů, oproti čtvrtku zpevnila o sedm haléřů, oslabování koruny je nepochybně dobrou zprávou exportéry, lidem se ale nákupy v zahraničí podraží. To formální ukončení intervencí je dobře načasované z vašeho pohledu jako emeritního guvernéra centrální banky?

Jiří RUSNOK
Ono je to trochu technikálie, protože obecně platí, že my máme tzv. řízený plovoucí kurz, to znamená, že lze vždycky do toho kurzu zasáhnout, když hrozí ohrožení cílů, které ČNB sleduje, to znamená cenová stabilita, finanční stabilita, tak to za prvé. Za druhé, jestliže směřujeme někam do budoucna, nevíme kdy, že sazby začnou klesat, to je nevyhnutelné, protože sama banka říká, že inflace příští rok už bude jenom 2-3 %. Tak předtím samozřejmě, krok předtím musí být, že taky uvolníme kurz, aby mohl normálně fungovat.

Václav MORAVEC
Takže to rozhodnutí přichází včas.

Jiří RUSNOK
To rozhodnutí je logické a to časování je asi taky logické. Teď bych od toho nic zvláštního neočekával. Je to trochu formální krok, jak říkám, protože obecně ta možnost zasáhnout tady pořád zůstává.

Václav MORAVEC
Podle vás by reálný kurz koruny těch 24,10 za euro, tak odpovídá síle nebo...?

Jiří RUSNOK
Nikdo přesně neví, ale podle těch výpočtů hypotetických těch kurzů, které dělají některé instituce, včetně centrální banky, to plus minus odpovídá. Sama centrální banka i ministerstvo financí říkají, že asi bude následovat mírné oslabení, ale pohybujeme se v 10 haléřích někde mezi 24-25 korunami.

Václav MORAVEC
Nikoliv 26-27.

Jiří RUSNOK
Tak pokud se nic dramatického dít nebude, zlepšuje se nám bilance vnější, to znamená obchodní, tak zejména platební bilance se vrací k tomu normálu našemu, což znamená nějaké rovnováze nebo i do budoucna, doufejme, přebytku, tak tady fundamentální důvody nevidím, ale jsme malá měna na otevřeném trhu. Výkyvy mohou být.

Václav MORAVEC
Ono, když je řeč, ještě, abychom dokončili téma těch daní a chování spotřebitelů, tak vláda má zkušenost s tím, že snížila výběr spotřební daně, u nafty, vidíme, co na začátku srpna to udělalo s cenou pohonných hmot, kdy skokově zdražila nejen nafta o tu spotřební daň, ale také benzín. Zjistili jste, pane ministře, že by, ať už prodejci pohonných hmot nebo jednotlivé čerpací stanice využívali a zneužili návratu spotřební daně na naftu?

Zbyněk STANJURA
Průměrná marže na čerpacích stanicích je nižší než v minulých letech za měsíc srpen. Je nižší, to znamená, že to není tak, že by využili této šance a zvýšili si průměrnou marži, když porovnáme v časové řadě, jaké byly marže v červenci 2022, ale 21, 20 nebo 19.

Václav MORAVEC
Podle vás to skokové zdražení benzínu od 1. srpna bylo...

Zbyněk STANJURA
Oprávněné, neoprávněné, to je cena, kterou neurčujeme v České republice. Já jsem si nechal udělat narychlo srovnání s našimi sousedy. Bez daní máme nejlevnější naftu a benzín, je třeba říct, bez spotřební daně a DPH. Po započtení daní máme druhou nejnižší, co se týče našich sousedů. To je prostě realita, takže ono se sešlo několik okolností, ale na tomhle případě chci ukázat, jak je to složité politicky vracet na původní úroveň, je to prostě jednodušší to snížit a mnohem, a platí to obecně, to je obecný princip a je jedno, jaká je konstelace vlády a opozice, to je prostě o zákonitosti politiky. Dolů to jde docela jednoduše. Zpátky na původní úroveň, teď říkám na zvýšení, to jde o něco složitěji.

Václav MORAVEC
Úřad tedy neodhalil zneužití, zneužití té situace od 1. srpna.

Zbyněk STANJURA
Ne, neodhalil. Myslím, že kontrola marží už je taková rutina a ve spolupráci s prodejci pohonných hmot jsme proces kontroly zjednodušili. Problém, který je to, že máme vlastně nejmenší šanci to odhalit v rafinériích, to je prostě omezený trh, máme dvě rafinérie v České republice, obě dvě patří zahraničnímu vlastníkovi, to je shoda okolností, myslím si, když se to mělo privatizovat, tak se to mělo privatizovat do rukou skutečně soukromého subjektu a ne subjektu, které má vliv jiná vláda než česká, ale to už je...

Václav MORAVEC
Narážíte na polskou vládu?

Zbyněk STANJURA
No, je to problém, to všichni ví, nenarážím na to, jenom konstatuji.

Jiří RUSNOK
Pozor, teď jsme skoro nic nezprivatizovali.

Zbyněk STANJURA
Já jenom říkám, že takhle to je, kdybych já měl rozhodovat, jestli to má být v rukou české nebo polské vlády, tak se rozhodnu pro českou vládu, to říkám úplně otevřeně, ale to není laciná kritika do minulosti. K tomu kurzu ještě, my jsme zapomněli, myslím, že pan guvernér to zdědil, když se dostal do funkce, tzv. kurzový závazek. My jsme zapomněli a zapomínáme velmi často, jaký byl kurz. Já myslím, že stačí, když se podíváme na kurz vždycky jenom na Silvestra 5 - 6 let zpátky, nemusíme dělat roční výkyvy a taky jsme uzavírali rok, kdy ten kurz byl vyšší než 27 Kč za euro.

Václav MORAVEC
Já jsem se ptal Jiřího Rusnoka, jestli se nepřiblíží kurz koruny.

Zbyněk STANJURA
A zatím ty výkyvy jsou ve výši nízkých jednotek procent. A ještě k tomuto grafu, ten je samozřejmě zajímavý, ale potřeboval bych tady ještě jeden graf, Česká republika, jo, jestli se stejným tempem nebo nižším snížil počet, počet transakcí platební kartou i v České republice. Já mám jediné číslo zatím, a to, že za první čtvrtletí se o 5 % zvýšil počet míst, kde akceptují kartu, ale to ještě neznamená, že se zvýšil počet, ale abychom porovnali...

Václav MORAVEC
Ale to se vás budu chtít ptát v souvislosti s EET, jestli to není jeden z důsledků, že kupříkladu...

Zbyněk STANJURA
Ale asi tak o 3 roky pozdě, EET jsme vypli v dubnu 2020, jsme skoro v září 2023, proč ne?

Alena SCHILLEROVÁ
Dobrovolné, bylo dobrovolné, od roku 2020 bylo dobrovolné.

Zbyněk STANJURA
Já bych..., vůbec se s ním nepracovalo. Já jenom říkám, že když se bude bavit o vypnutí EET, tak EET se vyplo v dubnu 2020. A dneska jsme v srpnu nebo skoro v září 2023, ale můžeme o tom mluvit, samozřejmě.

Václav MORAVEC
Otázka na vás, umí stát vymoci si kupříkladu to, aby opravdu nedocházelo k vysokým maržím právě na úkor zákazníků, protože vrácení té spotřební daně, části spotřební daně u nafty na původní výši od 1. srpna jasně ukázalo, co to udělalo s cenami benzínu. Zbyněk Stanjura říká, že toho nevyužili.

Alena SCHILLEROVÁ
Tady hlavně byl příslib vlády, že to zůstane do konce roku 2023. Jenomže samozřejmě chybí, jsou díry hlavně v SFDI, tak bylo potřeba to urychlit, to navýšení o korunu 50, včetně DPH o korunu 80, abych byla přesná, tak určitě se tam také promítlo, ale je potřeba spravedlivě říct, že současně se měnily ceny a byl tam jakýsi nárůst cen na světových trzích, takže to tam sehrálo také roli bezesporu, ale myslím si, že i tato částka sehrála prostě, tak to je, když tu daň snižujete o takovouhle malou částku, o korunu 80 snižujete, tak se to většinou na té ceně neprojeví. Naopak, když jí zvyšujete, projeví se to okamžitě, to je prostě naprosto jasné pravidlo. Takže projevilo se tam, projevilo se tam to zvýšení a já jsem samozřejmě vnímala ve veřejných zdrojích, jak se vyjadřovaly různé firmy, že musí předělávat smlouvy a že to pro ně prostě bylo nepředvídatelné, přesně to, co před tím my jsme varovali. A ten argument, že cena klesla nafty, a proto je potřeba to vrátit, to si myslím, že byl argument velmi, velmi, chci být zdvořilá, tak řeknu jenom zástupný.

Václav MORAVEC
Měl by ale řádný hospodář s péčí řádného hospodáře se dívat na státní rozpočet? Zvlášť při těch, při těch deficitech a možném snížení ratingu?

Alena SCHILLEROVÁ
Ano, ale je nějaká předvídatelnost, přece nějakým způsobem, plánuje to ministerstvo financí, nějak to navrhlo, dalo to do konce roku, takže proč tato prostě radikální změna. No, protože je ten rozpočet, a já věřím, že se k tomu dostaneme, je slepený, slepený prostě, takže se tam lepí díra s dírou. No, a ještě k tomu EET, bylo dobrovolné, celá řada podnikatelů, vy to víte, zůstala v EET, věřila, že se prostě to EET vrátí. Má to obrovskou podporu. Já jsem se včera prošla po Praze, protože jsem zůstala v Praze kvůli tomuto dnešnímu pořadu, prostě cash only je všude, prostě dělala jsem i pár fotek, samozřejmě ne adresně, nechci nikoho udávat, ale prostě neadresně jsem tam udělala fotky, dala jsem to na Twitter, píší mi tam lidé, píší mi i prostě na sítě, že se s tím setkávají všude, všude, kam přijdete, ten fenomén se objevuje, prostě vy jste rezignovali na boj s šedou ekonomikou, naprosto jste na něho rezignovali. Neslyšíme absolutně o žádných způsobech, které my jsme tam zavedli, prostě vy jste, vy jste nějakým způsobem řekl, chovejte se proklientsky, chovejte se vstřícně, a to je ten dopad, který se tady prostě projevuje. Tam nejde jenom o EET, tam jde o celý balíček těch nástrojů, které my jsme zaváděli od roku 2014 a které právě pomáhaly přinášet peníze do rozpočtu tak, aby dneska jste nemuseli prostě zvyšovat daně všem skupinám obyvatel.

Zbyněk STANJURA
Jestli mohu rychlou reakci, tak Kobra funguje, jako fungovala vždycky, jenom se s nimi nefotím, nedělám tiskovky a nejsem s celníky vyfocený. 

Alena SCHILLEROVÁ
Občané mají nárok na to vědět, kolik jste vybrali.

Zbyněk STANJURA
I z hlediska spolupráce s policií, říkají, že je lépe méně komunikovat, nechat si to až k soudu než předčasně. Takže tohle...

Alena SCHILLEROVÁ
Výsledky ukažte, výsledky.

Zbyněk STANJURA
Nemusíte tady ťukat prstem, samozřejmě ukážeme, není žádný problém. Proklientský přístup znamená, že nebudeme zaklekávat. Neznamená, že budeme tolerovat neplacení daní, to je úplně něco jiného. Proklientský přístup Finanční správa například ukázala v okamžiku zavedení povinnosti pro všechny OSVČ podávat přes datovou schránku daňové přiznání. Bylo to poznat. Já je za to chválím. Byl to proklientský přístup. Tento velký problém se podařilo vyřešit ve spolupráci s daňovými poplatníky a těm, kteří s tím měli nějaké problémy, daňová správa v zásadě pomohla. To je proklientský přístup.

Alena SCHILLEROVÁ
To je v pořádku. To absolutně není v rozporu.

Václav MORAVEC
Promiňte, pane ministře, že bylo chybou, že se  EET nevyužilo. Jinými slovy se přiznáváte...

Zbyněk STANJURA
Jiný politický názor, ale já to respektuju, že...

Václav MORAVEC
Ale boj proti šedé ekonomice a využití těch nástrojů, které má stát, vy popíráte, že by rezignoval stát na poctivé vybírání daní a že ti, co jsou poctiví, tak nejsou vlastně za hlupáky.

Zbyněk STANJURA
Absolutně to popírám, absolutně to popírám, že bychom rezignovali. My máme jiný názor na EET, ale v čem se shodujeme, je ten dopad do rozpočtu. Já jsem to nijak nezpochybňoval. Ministerstvo financí, lidi, kteří tam byli za vás, my to spočítali, 3-4 miliardy ročně, ne 10 nebo 20. Za rok budeme, za rok budeme trvat...

Alena SCHILLEROVÁ
Jste u jedné daně, jste u jedné daně a přidejte si inflaci. Mně to počítali ti stejní úředníci, co vám, pane ministře, to už je tady prostě...

Zbyněk STANJURA
Nikdo to není schopen doložit. Já, když uvidím sofistikovaný propočet, tak uznám, že se mýlím. Když jsem říkal, že se nedá spočítat, kolik se nevybere na DPH tím, že se...

Václav MORAVEC
Vy nechodíte nakupovat do zahraničí.

Zbyněk STANJURA
Ale to bychom museli tak, jak říkal pan guvernér, říct a odpočítat, co u nás utratí turisté, kteří k nám jezdí nakupovat. To nemá žádný smyl. Mimochodem, těch 15 % DPH na potraviny jsme zdědili, měli jste je 8 let...

Alena SCHILLEROVÁ
My jsme řešili jiné problémy.

Zbyněk STANJURA
Já neříkám, 8 let jste řešili jiné problémy, sotva jste v opozici...

Alena SCHILLEROVÁ
500 miliard jsme snížili daně, jiné daně, s vámi třeba superhrubou mzdu.

Václav MORAVEC
Já jsem chtěl se vás zeptat na boj s šedou ekonomikou.

Zbyněk STANJURA
A tady je problém, když sedíte v jiných lavicích. Předtím to problém nebyl.

Jiří RUSNOK
Já nepochybuji, že všichni chtějí bojovat s šedou ekonomikou a chtějí vybrat co nejvíce, ale musí mít k tomu příslušné nástroje. A tady se vytvořil za peníze daňových poplatníků nástroj, který si myslím, že mohl pomoct, souhlasím s tím, že neměly být ty přehnané odhady o 10 miliardách atd., ale i 3 miliardy jsou dobré, to za prvé. A za druhé to vytvářelo, což je pro mě teda podstatné, mnohem férovější podmínky na tom konkrétním trhu, jo, protože ti, kteří to dneska jako ignorují a mají tu možnost díky tomu, že ten nástroj se vypnul, tak podle mě to je nefér prostě konkurence vůči těm, který z nějakého důvodu jsou poctivý, jo, ale tady, omlouvám se oběma, vy se nemáte moc co hádat, paní ministryně, vy jste to vypnuli v době Covidu, jako kdyby to šířilo nějaký virus, to jsem nepochopil, to rozhodnutí, vypnutí v době Covidu, to přece virus nešířilo a klidně to mohlo jet dál, když to bylo správně, já říkám, že to bylo správně systémově, no, a ODS to dlouhodobě nechtěla, no, tak rukou nerozdílnou, podobně jako jste snížili ty daně nešťastně jste to prostě zruinovali, takže už to nezapla, takže tady se nehádejte, kdo co jako vypnul. Realita je taková a budeme muset s tím nějak žít a možná jednou se to třeba...

Alena SCHILLEROVÁ
Mohu krátkou reakci.

Jiří RUSNOK
Je to škoda, vyhodily se peníze.

Alena SCHILLEROVÁ
Byl tady Covid, mnohdy jsme nemohli ani vycházet... Samozřejmě ne, nešíří virus, pane bývalý guvernére. Šlo o to, že v té době se měla zavádět třetí a čtvrtá vlna, která samozřejmě znamenala nějaké úkony, ano, a ta se tím pádem zastavila, tím, že se to vyplo.

Jiří RUSNOK
Ty vlny, které...

Alena SCHILLEROVÁ
Nastávalo přeregistrování, protože končila tříletá lhůta pro tzv. Certifikační autoritu a bylo nutné provádět tam určité úkony a my jsme nechtěli, aby ti lidé prostě migrovali na finanční úřad, protože by prostě bývali migrovali. To byl ten důvod konzultovaný i s experty a s odborníky, ale nepočítali jsme s tím, že se vypne navždycky. Udělala se celá spousta úlev v rámci Covidu, tak se udělala i tato.

Václav MORAVEC
Vy, pokud byste znovu vládli a byli nejsilnější vládní stranou, tak byste zavedli EET ve všech 4 vlnách.

Alena SCHILLEROVÁ
Určitě bychom zavedli EET, nebudu tvrdit, že ve všech 4 vlnách, jsme dál, máme jiné zkušenosti, určitě bychom zavedli nové technologie, protože jsme také dál, já se o tom neustále bavím se zástupci podnikatelů, svazů komor, kteří prostě po tom volají, ale určitě něco zavedeme. Toto není možné, co se tady děje.

Václav MORAVEC
A zavedli byste to spolu, protože se mluví o tom, že byste mohli vládnout s ODS? A teď se vás ptám jako prvních místopředsedů.

Zbyněk STANJURA
Ale já se musím smát. Já to čtu už, já nevím, kolik, to už budou třetí volby. Ne, je to úplně jednoduché.

Václav MORAVEC
Vy jste nikdy jako ODS nevládli s hnutím ANO.

Zbyněk STANJURA
Ne. Já si to vůbec neumím představit. Myslím si, ale jako klobouk dolů, oni vyluxovali všechny levicové hlasy. Dneska je to vlastně jediná relevantní levicová strana, co se týče voličské podpory. Ne, že by mě to těšilo, beru to jako fakt. Já jsem schopen analyzovat data v mém Moravskoslezském kraji, tam se nezměnili, levicoví voliči se nestali pravicovými, nebo naopak. Teď pominu nějaké to procento, které se rozhoduje pokaždé trošku jinak, kteří reálně ty volby rozhodují.

Václav MORAVEC
Že byste nebyli ve vládě, která by obnovovalo EET?

Zbyněk STANJURA
No, to určitě ne, ale to EET určitě není klíčový bod vlády, to si zas neříkejme, že...

Václav MORAVEC
Jeden z nástrojů, který narovnává prostředí ke spravedlnosti.

Zbyněk STANJURA
Jsou mnohem vážnější důvody, proč ODS nemá vládnout s ANO na celostátní úrovni, než otázka zavedení nebo nezavedení EET. To není důvod pro to, aby se člověk rozhodl, že do takové koalice vstoupí nebo, nebo nevstoupí.

Václav MORAVEC
Pardon, vy byste nebyla místopředsedkyní, pardon, jenom hnutí ANO, pokud by váš předseda navrhoval vládnutí s ODS...

Alena SCHILLEROVÁ
Nic takového náš předseda nenavrhuje. Dokonce jsem teď četla nějaký rozhovor, kde to naprosto vyloučil, nic takového není na pořadu dne. A já ani nevím ODS, jaká je vlastně dneska strana, protože je to strana, která slibovala, že nebude zvyšovat daně, teď ty daně zvyšuje, je to strana, která slibovala, že přinese úspory, žádné úspory nepřinesla, takže jaká to je vlastně strana? Je to ještě pravicová strana, jak se označuje? Já osobně si myslím, že ne.

Zbyněk STANJURA
Určitě není levicová populistická jako hnutí ANO.

Alena SCHILLEROVÁ
My jsme daně snižovali a tady ODS je zvyšuje, takže prostě si řekněme, kdo je vlastně kdo. Já si myslím, že to nálepkování už trošku se stírá.

Václav MORAVEC
Když se vrátíme k těm nástrojům...

Alena SCHILLEROVÁ
Když jsou znovu marxisti ve vládě.

Zbyněk STANJURA
Slyšeli jste ty poslední dvě nebo tři věty, nálepkování je zbytečné.

Alena SCHILLEROVÁ
Se stírá, jsem řekla.

Zbyněk STANJURA
Se stírá, pak je to dojemná starost o naše voliče...

Alena SCHILLEROVÁ
To jsem neřekla, já jsem vůbec, ani slovo neřekla o vašich voličích. Otázka je, kolik vám jich zbylo.

Václav MORAVEC
Tak to necháme na volební výsledky nejdříve v těch evropských volbách. Když se vrátím k inflaci...

Zbyněk STANJURA
Kdy jste naposledy vyhráli volby?

Václav MORAVEC
A promiňte, když se, když se vrátím k inflaci a k těm nástrojům, které během, během války na Ukrajině, předtím na Covid jako EET se nevrátila, teď se budou asi vracet platby za obnovitelné zdroje, to je jeden z kroků, který čeká na vládu a rozhodování v následujících dnech. Když se podíváme na to, jak se vyvíjí inflace za poslední rok, nejvyšší inflaci za posledních 12 měsíců přineslo loňské září, 18 % pak i díky zavedení úsporného tarifu, zdražování zpomalilo, po zrušení tarifu opět zrychlilo, v lednu inflace činila 17,5 %. Od té doby tempo růstu cen meziročně zpomaluje, v červnu a v červenci se míra inflace měřená ČSÚ dostala pod 10 %. V červenci činila 8,8 %. Je ale nutné podotknout, že jde o srovnání s loňskými cenami, které tou dobou meziročně rostly. Ještě pohled do Evropy, když srovnáme tuzemskou a evropskou inflaci, tak v Evropské unii v červenci meziroční tempo růstu spotřebitelských cen zpomalilo na 6,1 % ze 6,4 % v červnu. Podle dat Eurostatu teď vidíte v Maďarsku 17,5 %, v Polsku, na Slovensku 10,3. Česká republika čtvrtá ze zemí Visegrádu, tedy nejnižší inflaci z V4. Jiří Rusnoku, pokud vy byste byl ministrem financí, zároveň máte zkušenost s pozicí v centrální bance, vracel byste v plné výši tak, jak to bylo před válkou na Ukrajině, platby za obnovitelné zdroje, protože nepochybně návrat těch plateb zákazníků na obnovitelné zdroje povede opět k inflaci.

Jiří RUSNOK
No, tak já myslím, že by vláda celá nebo minimálně ministr průmyslu a financí a ti relevantní ministři s premiérem v čele se měli pokusit celou tu záležitost trošku zredukovat, pokud jde o objem těch plateb, které se neustále tady reprodukují už, já nevím, kolikátý rok to je, mně se zdá, že už by ti solárníci mohli mít dost, jo, ale já neznám detaily, bohužel nemám přístup k těmhle věcem, takže nevím, ale veškeré úsilí právní, ekonomické, řekl bych i zájmové, vyjednávací, by mělo být využito vůči prostě tomu, aby tahle ta skupina už nedostávala od nás všech tuhle tu speciální nějakou marži, nebo co, rentu, jak to nazvat, no, a potom samozřejmě bohužel jaksi asi cest mnoho není. Někdo to zaplatit musí. Rozpočet krvácí...

Václav MORAVEC
42 miliard stálo státní rozpočet odpouštění...

Jiří RUSNOK
Tím dlouhodobě...

Václav MORAVEC
...od loňského října do konce letošního roku.

Jiří RUSNOK
...asi není cesta. Čili nějaký návrat k těm, kteří spotřebovávají tu elektřinu, bude nutný. Teď jde o to, v jakém poměru mezi podniky, mezi obyvatelstvo. Ale říkám, důležitý je nejprve ten účet, kolik bude platit. A pak se budeme bavit, kdo u stolu zaplatí kolik.

Zbyněk STANJURA
Naprosto souhlasím.

Václav MORAVEC
Jaký, jaký je váš návrh, jako, jako ministra financí? Je jasné tedy, že těch 42 miliard, které stál státní rozpočet, ten výpadek plateb zákazníků za obnovitelné zdroje, tak nebudete prodlužovat toto opatření?

Zbyněk STANJURA
No, jasné to není, to musí říct vláda, to nemůže říct ministr financí sám o sobě. Souhlasím s tím, že prvním krokem je snížit ten celkový objem a o úroveň níže je debata, jak ho rozdělit. My hledáme argumenty na financích, jak snížit ten objem. Máme za sebou jako ČR v téhle otázce nějaké arbitráže. Většina z nich byla úspěšný, takže se z toho chceme poučit, ať neděláme chybu. Takový ten nejjednodušší pohled je, že to bylo před 20 lety nastavené a 20 let se nedá nic dělat. Já si to ale nemyslím. To bylo nastavené z nějakých důvodů...

Jiří RUSNOK
A za nějakých podmínek.

Zbyněk STANJURA
Za nějakých podmínek, ale i z nějakých důvodů. Já si myslím a teď nechci úplně kritizovat všechny, kteří u toho bylo před 20 lety, ale měl tam být strop, nějaká ekonomická návratnost, a to mohlo být maximálně za 20 let, anebo o tom mluvit za 5 nebo za 7, pak se to vypne. Bavíme se o těch dlouhodobých. Takže souhlasím s názorem snížit ten objem. Já se o to snažím. Jestli to vláda jako celek, případně ve spolupráci se sněmovnou udělá, tak bych byl rád.

Václav MORAVEC
Zatím jste ten zákon nepředložil.

Zbyněk STANJURA
Zatím jsem ho nepředložil.

Václav MORAVEC
A kdy ho předložíte?

Zbyněk STANJURA
Nedokážu říct, musím mít analyzovaná zejména právní rizika. Než pak říkat, že jsme zavinili prohru České republiky v arbitráži, to nechce nikdo.

Václav MORAVEC
Takže vy budete chtít zákonem v nejbližších týdnech...

Zbyněk STANJURA
Jinak to nejde...

Václav MORAVEC
Předložit snížení objemu plateb.

Zbyněk STANJURA
Přesně tak.

Václav MORAVEC
Za obnovitelné zdroje, procentuálně. Co je realistické...

Zbyněk STANJURA
Musíme se podívat v letech, jsou taky obnovitelné zdroje, které vznikly loni, předloni, před předloni, tam to není tak vysoká ta podpora, takže ono se nedá říct šmahem, že to budou všechny solary, to se musí rozlišit. Musí se tam dát nějaké normální kritérium, které řekne, že společnost má zájem, že chce obnovitelné zdroje, protože ty nové zdroje nejsou schopny, nejsou konkurenceschopné bez dotací, tak já bych spíš preferoval, když už uvažovat o dotacích na investice a vypnout ty provozní, protože ono se to mnohdy kombinuje. Dáte dotaci investiční a pak ještě provozní, ale i když si společnost řekne ano, chci i provozní dotaci, tak tam musí být nějaké limity. To nemohou být otevřené účty. Druhá věc, kterou k tomu chci říct, je, že to vždycky stálo velké peníze ze státního rozpočtu. Nebylo to tak, že to platili jenom odběratelé, ať už domácnosti nebo firmy. V průměru to bylo 27 miliard ze státního rozpočtu vždy.

Alena SCHILLEROVÁ
Potvrzuju.

Zbyněk STANJURA
Prosím?

Václav MORAVEC
Z cen povolenek?

Zbyněk STANJURA
Ne z povolenek, to platil...

Václav MORAVEC
Z příjmů.

Alena SCHILLEROVÁ
To platili těm solárníkům jakoby...

Zbyněk STANJURA
Ne z příjmů, to byl výdaj státního rozpočtu. Existují pravidla, v zákoně byly stropy pro domácnosti a firmy a podstatnou část, větší polovinu, vždycky platil státní rozpočet. Takže není to tak, že to platily domácnosti a firmy, letos to platí stát a příští rok to zpátky budou platit domácnosti a firmy. Debata je o tom, jestli zpátky ten podíl mezi státem, domácnostmi a firmami zůstane stejný, jako byl před energetickou krizí. Můj názor je, že to takhle má být a máme se snažit snížit ten objem.

Václav MORAVEC
Vy byste to teďka na stejné úrovni, promiňte, i při tom vědomí, jak firmy říkaly, jak je postihne energetická krize, vy jste byl kritizován v minulých měsících, že vy byste, vy byste to nechal, ten podíl rozvržení plateb za obnovitelné zdroje na firmy a na domácnosti, tak jak to bylo před vypnutím tohoto systému?

Zbyněk STANJURA
Kdybyste mě nechal říct poslední větu. Já jsem přijel debatovat o tom, že ten poměr se změní mezi nimi, protože pro mě z neznámých důvodů, a myslím, že takovou společenskou dohodu v České republice nemáme, mají třeba v Německu, že rádi podporují firmy, aby byly pracovní místa, než domácnosti, u nás taková společenská dohoda není, tak firmy platí polovinu toho, co domácnosti v objemu na jednu megawatthodinu. Domácnosti platí 495 Kč, z daní přibližně 600 Kč, protože firmy nejsou plátci, naprostá většina, ti platí polovinu - 250 Kč. A já jsem určitě připraven bavit se o tom, že se to zvedne, právě i ve světle výsledku v hospodaření firem. A musím říct, že daňoví poplatníci, ne vláda, daňoví poplatníci, masivně podporovali naše firmy v roce 20, 21, 22 i 23, a to je třeba si říct, ne vláda, daňoví poplatníci. Tak já si myslím, že ta podpora nemůže takhle dál pokračovat a že má být nižší, případně, že si něco máme vzít z té podpory zpátky. To si myslím, že je fér. Ukazuje se i na nezaměstnanosti, že to vlastně zafungovalo. Všechny černé scénáře o tom, jak tady bude masivní nezaměstnanost, které se objevily v roce 20, 21, 22, 23, se ukázaly naštěstí jako liché. Dali jsme jim moc. Používám slovo jako my všichni, jako politická třída. Dali jsme jim hodně. Vidím to na dani z příjmu právnických osob za rok 2022. To znamená, přes to všechno, co jsme slyšeli, a že to nebylo málo těch rizik, obav, tak se ukazuje, že přestože jsme byli kritizováni, že ta pomoc pro firmy byla malá, tak v kontextu celé ekonomiky, a vidíte to na těch daních, jsme mohli mít tu pomoc nižší. A poslední poznámka u těch plateb za obnovitelné zdroje, myslím, že některé domácnosti s tím mohou mít problém, ale nemůže to být plošné. Musíme najít jiný nástroj, který pomůže těm, pro které by to zvýšení na tu původní úroveň činilo problém, než to zase dát všem domácnostem nebo všem firmám.

Václav MORAVEC
To je to, na co jsem se chtěl zeptat i právě v souvislosti s tou inflací, že budou existovat domácnosti, u kterých se sejde konec stropů, plus ještě plateb za obnovitelné zdroje. Vy jako nejsilnější opoziční strana jste schopni podpořit ten návrh, který by celkový objem plateb za obnovitelné zdroje snížil, protože jsou neúměrné, jak tvrdí Zbyněk Stanjura.

Alena SCHILLEROVÁ
Tak tady padlo strašně moc věcí, já jsem ráda, že slyším od pana ministra, jak kam teda vlastně směřuje vláda, nebo kam směřují jeho návrhy.

Zbyněk STANJURA
Moje návrhy.

Alena SCHILLEROVÁ
Jenom ještě zareaguju jednou větou na to poslední, co jste řekl, protože bych na to určitě zapomněla, jak jste říkal, že ta pomoc byla velká, já si vzpomínám, jak jste nás vyzývali, že je malá, když jste byli v opozici, tak to jenom si dovolím, takové malé Déja vu a jdu k tomu, jdu k obnovitelných zdrojům, spoustu, spoustu je k tomu podkladů, jak jste říkal, že je malá, musí být plošná, váš pan dnešní premiér to opakoval neustále. Tak a teď k těm platbám, já si teda dovolím zkritizovat ty před těmi 20 lety, co zavedli tady ten solární tunel, prostě už je to pryč, ano, byly tam nějaké podmínky, ale byla to prostě nehoráznost. A stojí to skutečně ty částky, státní rozpočet, které tady řekl pan ministr, dobře si na to pamatuju. Určitě jsme připraveni prostě tady ten tunel prostě nějak zmenšit. Teď se bavím skutečně o těch platbách, které jdou těm solárníkům, ale je potřeba si uvědomit...

Václav MORAVEC
Promiňte, ale nepřichází to pozdě, vy jste měli, vy jste měli téměř 8 let vládní odpovědnost...

Alena SCHILLEROVÁ
Promluvím jako právník, že to nebude vůbec nic jednoduchého, protože to je věc, která, ti lidé, kteří tehdy ten tunel, prostě se na tom zahojili, tak dneska prostě už je to různě přeprodané, jsou tam noví majitelé, jsou tam další a měli tam nějakou, já se jich vůbec nezastávám, ale měli tam nějakou zákonnou záruku, teď mluvím jako právník a teď jim to prostě změnit, skutečně může vést a měli by to dělat experti, kteří mají zkušenost s arbitrážemi posuzovat, takoví jsou na ministerstvu financí, protože to je obrovské riziko, které může vést k těm arbitrážím, ono to není tak jednoduché. A když o tom budeme mluvit. A my jsme se o tom bavili xkrát a jednali jsme o tom, tak budeme chtít právě slyšet, jakým způsobem, vím, že se to nedá, stoprocentně nejsem naivní, ale jakým způsobem to riziko eliminovat. A teď k té další části, já jsem zaznamenala od pana ministra, teď to víceméně potvrdil a bylo to i ve veřejných zdrojích minulý týden, že se zvažuje, že by skončily stropy a že by tedy skončil v nějaké formě i tady tento poplatek za obnovitelné zdroje, ale tady bude hrozně důležité, jaký to právě dopad bude mít na domácnosti, protože ta domácnost, která má taková běžná domácnost, která žije v nějakém 3+1, to skutečně může mít dopad pro ně poměrně velký, podle různých, já na to nejsem expert, ale podle různých propočtů, které už se objevovaly ve veřejných zdrojích, to znamená, to je to zásadní, co se chce udělat...

Zbyněk STANJURA
1 800 Kč.

Alena SCHILLEROVÁ
Ano, 1 800 Kč, nechtěla jsem to říct jako první.

Zbyněk STANJURA
Pokud netopí, to je zase jiné, ale pokud netopí elektrickou energií, tak ten dopad by mohl být 1 800 za rok.

Alena SCHILLEROVÁ
Já vím, ale spousta lidí se...

Václav MORAVEC
Ale /nesrozumitelné/ jiný plošný nástroj, tak jaký bude ten selektivní nástroj?

Alena SCHILLEROVÁ
No právě...

Zbyněk STANJURA
Máte dvě možnosti. Buď je příspěvek na bydlení, kde jednou z klíčových výdajových položek, když žádáte o příspěvek na bydlení, jsou výdaje za energie. Tento mechanismus dlouhodobě funguje, nemusíme nic vymýšlet. Druhá věc, na které se pracuje a která není úplně jednoduchá, je mít takzvaný sociální tarif, ale to fakt není jednoduché, tam je mnoho technických komplikací. Nicméně my ten nástroj máme, jmenuje se příspěvek na bydlení. Ti, kteří to skutečně nezvládnou z objektivních důvodů, a to je fakt, těm stát pomůže a nemusí to odpouštět všem ostatním, kteří to zvládnou. Pak je skupina, kteří to ještě nepotřebují. Takže existuji tři skupiny, ti, co to nepotřebují, ti, kteří to zvládnou, a ti, kteří to nezvládnou, tak těm stát pomůže přes sociální systém.

Václav MORAVEC
A vy jako ministr financí rozhodně chcete, aby se neprodlužoval vládní strop na ceny energií ve výši 6 Kč za kilowatthodinu u silové elektřiny.

Zbyněk STANJURA
Jako politik, kde jako ministr financí si myslím, že ten princip je správný- nemít plošná opatření a mít na to sociální systém. Co se týče stropů, ty jsme dávali, o těch rozhodovali v době velkých nejistot, naštěstí ten vývoj cen energií je lepší, než se loni na podzim odhadovalo, když se sestavoval rozpočet a dělaly se odhady, kolik na to bude potřeba, takže pak už není důvod, pak už není důvod, protože ten strop v okamžiku neplní svoji roli, vlastně brání konkurenci. My jsme mimochodem v té debatě o těch vysokých cenách jsme zapomněli říct, že v Polsku je vyšší konkurence, že nemají takový vliv řetězců, nemají tak velké zemědělské podniky a nemají tak velké potravinářské podniky ve všech těch třech úrovních, které se mezi s sebou přou veřejně, kdo za to může, ale platí to spotřebitel, a můžou za to všichni. Když se podívám na ty zisky jako za sektor, tak jsme zapomněli říct, že v tom Polsku není tak silná koncentrace ani v jednom z těch tři odvětví, ani v zemědělství, ani v potravinářství, ani ten vliv marketu, a to samozřejmě má vlastně příznivý vliv na ceny, protože je vyšší konkurence.

Alena SCHILLEROVÁ
Úspory z rozsahu, že jo, že to je mnohem větší trh než prostě trh České republiky. Ale já se vrátím k tomu, k tomu, co jsme se teď o tom bavili. Příspěvek na bydlení podle posledních čísel MPSV čerpá už 270 000 lidí. Čerpá z veřejných zdrojů. To znamená, že pokud nám to naroste, i toto jsou vlastně výdaje spojené s energetickou krizí nebo s inflační krizí, jak jí prostě nazývejme, tak to samozřejmě vytvoří zase tlak na státní rozpočet a chtělo by to i další dodatečné příjmy. A vy, jsem to četla z veřejných zdrojů, možná to potvrdíte, nebo ne, chcete vypnout i Windfall tax. Chcete, to znamená, že říkáte, má to, ruku v ruce to jde s tímto, ale vy přesunete část těch lidí právě do toho sociálního systému a na to byste zase měl mít ty příjmy, takže zase nerozumí, proč chcete vypnout Windfall tax...

Václav MORAVEC
Vy byste Windfall tax nechala?

Alena SCHILLEROVÁ
Tak dali jí na 3 roky, dali jí na 3 roky, takto to spočítali. Já si myslím, že energetické firmy mají dál gigantické zisky, prostě tak proč najednou utíkáme, nebo se bojíme, že to nevybereme, nebo proč utíkáme od Windfall tax po jednom, po jednom roce?

Zbyněk STANJURA
Víte, v čem je problém, že nás opozice tepe úplně za všechno.

Alena SCHILLEROVÁ
To jsme se naučili od vás, pane ministře.

Zbyněk STANJURA
Že jste pro i proti. Tak paní poslankyně Schillerová podala pozměňovací návrh k Windfallu, aby platil jenom pro zdaňovací období 2023. A já, když řeknu, že zvážíme v příštím roce, jestli náhodou nevyjdeme vstříc tomu pozměňovacímu návrhu, který podala, tak je to úplně všechn:,My se bojíme, nebo co jste to říkala, bojíme se, malých zisků. To jste nevěděla, když jste pro ten pozměňovací návrh dávala?

Alena SCHILLEROVÁ
No, abychom to vyhodnotili, tak vy už to dneska vyhodnoceno máte, tak snad nebudete...

Zbyněk STANJURA
Na rozdíl od vás...

Alena SCHILLEROVÁ
...budete mít, vy máte aparát, vy to určitě vyhodnotit můžete rychle.

Zbyněk STANJURA
Ale abyste mohla něco vyhodnotit, potřebujete data, vy už asi tak 12 měsíců říkáte, kolik vybereme na Windfall tax. A já říkám, že se uvidí v září, že to nemůžu vědět, to jsou všechno odhady.

Václav MORAVEC
A vy uvažujete o tom, že by Windfall tax byl pouze ročním nástrojem.

Zbyněk STANJURA
Ano, já jsem říkal, a říkám to celou dobu, pokud má mimořádné výdaje, a to bylo zastropování cen a další, další nástroje jako platba za obnovitelné zdroje, tak jsme k tomu použili mimořádné příjmy, ať už odvody z vyrobené megawatthodiny nebo Windfall tax. Pokud nebudu mít mimořádné výdaje, tak z mého politického hlediska nemám mít mimořádné příjmy, protože pak z nich dělám standardní příjmy, to je normální politické rozhodnutí. Druhá věc je, jestli si řekneme, až to vyhodnotíme, a to můžeme udělat až po ukončení letošního roku rozpočtového, přesně sečíst, co byly výdaje a co byly příjmy, jestli třeba řekneme, že to ještě nebylo vyvážené rozpočtově a nenecháme to nějakým způsobem v době, tak ať je to rozpočtově neutrální, to si myslím, že ta debata přijde, já jsem říkal v prvním nebo v druhém kvartále příštího roku, říkal jsem, že z ústavního hlediska můžete takovou daň snížit nebo zrušit v průběhu toho daňového období, protože to je ve prospěch daňového poplatníka, není to tak, že v průběhu toho zdaňovacího období můžete daně navyšovat, případně nové zavádět. To je jiná debata, říkám to 15 měsíců pořád dokola, nic nového na tom není, jenom se to vždycky objeví v titulcích, když se mě na to někdo zeptá. Vyhodnotíme výdaje na elektrickou krizi ze státního rozpočtu, příjmy z těch dvou mimořádných nástrojů a rozhodneme se, jak budeme postupovat dál. Ty možnosti jsou jenom tři, žádná změna, změna sazby, případně změna účinnosti, to znamená, jak dlouho tu daň budete vybírat.

Václav MORAVEC
Chci se jenom zeptat Jiřího Rusnoka, ta míra nejistoty, která se kupříkladu týká energetického trhu, ta podle vás už pominula k tomu, abychom se bavili o tom, že Windfall tax je pouze jednoletým nástrojem na ty mimořádné výdaje, o nichž jsme se tady bavili, to znamená kompenzování plateb za obnovitelné zdroje, zastropování, ten vládní strop, který jsem zmiňoval, na ceny energií, elektřiny i plynu.

Jiří RUSNOK
No, obecně míra nejistoty, pokud jde o energetiku, v našem prostoru asi zase úplně není nulová, prostě nejsme za vodou. Vidíme, že při každé zprávě trochu negativní typu, že možná budou stávkovat australští těžaři plynu, nám lítají ty ceny o desítky procent na těch burzách, které jsou pro nás relevantní, to samé se může stát s elektrickou energií. Takže tady nejistota existuje. Druhá věc je, jestli máme mít tyto mimořádné nástroje, protože my jsme prostě na jiné úrovni, než jsme byli před tou krizí, jo, my už nikdy nebudeme tam, kde jsme byli, už nebude elektrika za, já nevím, kolik stála, prostě x krát méně, než stojí dnes, podobně jako plyn. Mě u Windfall tax mrzí jenom to, že jsme ji nezavedli hned na rok 22.

Václav MORAVEC
I s tím právním rizikem.

Jiří RUSNOK
I s tím právním rizikem, protože podle mě to bylo zvládnutelné právní riziko, ale chápu, chápu ty obavy, nicméně tam byly ty mimořádné zisky, že jo, tam to prostě vyskočilo, teď už ty zisky možná mimořádné budou nějak kolísat, ale to jsou dost technické věci, detaily, kdy fakt bez dat, bez informací těžko, to já bych se neobával toho, takhle, myslím si, že tím, že se zruší ty stropy, což je logické, tak odpadne asi ten hlavní potenciální náklad toho doplatku prostě těm výrobcům a prodejcům k těm stropům, já jsem pro, ať se to rychle zruší, protože to skutečně má spoustu negativních ještě, je to jakási legitimizace té vysoké ceny, oni se nemusí snažit, čili nechme...

Zbyněk STANJURA
Zajištěná cena.

Jiří RUSNOK
Zajištěná cena, to si myslím, že je na místě. A samozřejmě počítejme s tím, že pro ty potřebné budeme muset mít nějaký balík peněz, ale mnohem menší, než když je to plošné...

Zbyněk STANJURA
Přesně tak.

Jiří RUSNOK
Který holt musí ten rozpočet umět zajistit i možná bez specifických tady mimořádných daní, a to, že to jde přes ten příspěvek na bydlení, je jedině správně, protože to, že to berou ty, konečně vlastně ten příspěvek začal fungovat normálně, on byl předtím tady v legislativě, ale vlastně nefungoval, protože jakoby jednak polovina lidí vůbec nevěděla, že něco takového existuje, že spousta těch starších spoluobčanů tam ani nešla, oni chudáci platili za elektriku, za plyn, polovinu svého příjmu, důchodu, ale nešli si pro ten příspěvek, čili teď se to naučili, teď jsme je to naučili nějakým způsobem a je to správně a já bych to využíval, je to nástroj, který se dá modulově prostě měnit. Tak tam přidáme to, že některým rodinám vzroste o 180 Kč, nebo kolik měsíčně, ještě míň, že to je děleno 12, no, tak to je cena jedné krabičky cigaret, tak proč to mají dostávat lidi, který normálně chodí do práce, ale samozřejmě těch 10, 15 % sociálně těžce už dneska zkoušených je třeba ochránit.

Václav MORAVEC
Stručná reakce Aleny Schillerové.

Alena SCHILLEROVÁ
Já budu stručně reagovat. Já jsem vás kritizovala, pane ministře, tehdy, když jste načítal vlastně ten pozměňovací návrh Windfall tax a že jste tam měl propočet 100 miliard, myslím, dohromady s odvody, ono se to lišilo, potom nebudu, oba víme, o čem mluvíme, a já jsem prostě měla pochybnost o těch částkách, protože jinou měl pan ministr Síkela u odvodů, pak jste měl, pak se to přehodilo a tak dál, měl se 100 miliard a já jsem o tom měla pochybnost a říkala jsem, vyhodnoťte to, ale vy jste nám dal začátkem července na rozpočtovém výboru tady tuto tabulku, ta je vaše, a tam už to máte spočteno, máte tam méně, máte tam, jestli dobře vidím, máte predikce, jak říkáte.

Zbyněk STANJURA
Predikce česky znamená odhad.

Alena SCHILLEROVÁ
Tak já nevím, tak predikce znamená, že to snad dělají experti, pořád ti stejní, kteří tam pracují, spolupracují s MPO a vy už dneska tušíte, že to bude asi 63 miliard, to pořád není málo, že jo, i když to je minus 37.

Zbyněk STANJURA
K tomu ty platby za obnovitelné zdroje.

Alena SCHILLEROVÁ
A tak dále. Takže prostě já teď se ptám, takže vy pracujete už s nějakou predikcí, musíte, sestavujete rozpočet a už ho máte hotový, předpokládám, na rok 24. Takže musíte pracovat s nějakými predikcemi. Ty predikce se mají právě blížit maximálně nějakému prostě číslu finálnímu, takže teď se teda ptám, jestli pracujete s tou predikcí, tak pak to, asi to něco bude přinášet a teď vy jste mluvili jenom o těch energetických...

Václav MORAVEC
Paní předsedkyně, aby diváci jedničky nepřišli o pohádku, protože většina z nich si přepne na zpravodajskou čtyřiadvacítku, protože v rozpočtu, v rozpočtu na příští rok i rok letošní budeme pokračovat, stejně tak jako podíváme se na úpravy konsolidačního balíčku, který bude projednávat Poslanecká sněmovna opět na své zářijové schůze. Přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku, kde pokračuje diskuze Zbyňka Stanjury, Aleny Schillerové a Jiřího Rusnoka a naším hostem také bude emeritní předseda Ústavního soudu, někdejší ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Pokračujeme po stručných zprávách na ČT 24. S diváky jedničky se loučíme.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.