CZ EN

Prokazovat útratu za jídlo? Kočkopes

Komentář Aleny Schillerové, ministryně financí ČR
Zdroj: Lidové noviny | Datum vydání: 13.11.2020 | Rubrika: Názory | Strana 11

DISKUSE

Už příští rok budete moci dostávat místo stravenek peníze. Pro zaměstnance bude tento stravenkový paušál pohodlnější, pro firmy a restaurace zase výhodnější. Podle některých poslanců byste ale měli prokazovat, že tyto peníze opravdu utratíte za jídlo. Stane se z revolučního návrhu nakonec klasický kočkopes?

Proč přicházíme se stravenkovým paušálem? Abychom zjednodušili čerpání daňového zvýhodnění na jídlo. Otevřeme systém i pro malé firmy, které si nemohou dovolit platit nesmyslné poplatky za odběr stravenek. Na zvýhodnění tak konečně dosáhne až milion lidí, kteří nemají v práci jídelnu ani stravenky. Prokazováním účelovosti se ale naopak vše ještě zkomplikuje.

Jak byste dokládali, že jste peníze dali za jídlo? Museli byste svému zaměstnavateli nosit účtenky nebo výpisy transakcí z platební karty. A komu by se do toho v 21. století chtělo? To už by dotyčná firma raději začala se skřípěním zubů odebírat stravenky. Pokud vůbec. Vypadá to tedy jako finta, ze které budou nakonec profitovat stravenkové firmy. Nepřekvapilo by mě, kdyby za návrhem na prokazování účelovosti stály právě ony.

Děsí je totiž představa, že by lidé a firmy dostali na výběr. Pak by se v plné nahotě odhalilo, že jsou stravenky jen drahý a zbytečný mezičlánek mezi zaměstnavatelem, zaměstnancem a restaurací. Proto vytáhly do boje a snaží se poslance přesvědčit, aby stravenkový paušál nepodpořili. Bohatě jim ale bude také stačit, když z paušálu zbude jen pahýl, který nikdo chtít nebude.

Jídlo je základní potřeba

Má to ale háček. Ani u stravenek se nedá ohlídat, že je lidé utratí za jídlo. A kouzlo daňových paušálů tkví v tom, že u nich kontrola není potřeba. Stravenkový paušál vychází z předpokladu, že jídlo je základní potřeba, kterou prostě musíme uspokojit. Průměrný Čech dá měsíčně za jídlo přes 2000 Kč. Ve stravenkovém paušálu přitom může dostat maximálně zhruba 1500 Kč. Takže proč to ještě kontrolovat?

Někteří se zase bojí zániku daňově zvýhodněného stravování. Jenže my přece jeho možnosti naopak rozšiřujeme. Každá firma, jež si nemůže dovolit jídelnu, si bude moci vybrat. Buď stravenky, nebo nezdaněný peněžní příspěvek. A zaměstnanci se budou moci najíst na více místech. Nezapomínejme – třetina restaurací stravenky vůbec nebere.

Restauracím rozhodně nepomáhá, že musejí dotovat byznys stravenkového oligopolu, který odvádí zisky do zahraničí. Za jídlo zaplacené stravenkou odvádějí tučné provize, což je pro ně velká zátěž. Takhle podpora domácí ekonomiky v krizi rozhodně nevypadá. Naopak se stravenkovým paušálem platba provizí odpadne. Tyto peníze našim podnikatelům zůstanou.

V létě jste mohli od šéfa jisté stravenkové firmy zaslechnout, že pohostinství čeká katastrofa. Lidé prý kvůli peněžnímu paušálu přestanou chodit na oběd a odbydou se houskou. A ejhle, v říjnu se stejná firma pochlubila, že její stravenky začal akceptovat další řetězec. Najednou vlastně houska nevadí, hlavně aby byla zaplacena stravenkou.

Věřím, že ve sněmovně zvítězí zdravý rozum a stravenkový paušál projde bez nesmyslných úprav. Náš návrh podporuje drtivá většina lidí a až 60 % provozovatelů restaurací. A my uděláme všechno pro to, aby se jej od ledna konečně dočkali.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.