CZ EN

Alena Schillerová: Chceme finančně vzdělávat i nejohroženější skupiny dospělých

Rozhovor s Alenou Schillerovou, ministryní financí
Zdroj: Mladá fronta DNES | Datum: 25.1.2020 | Rubrika: Z domova | Strana: 4 | Autor: Kristína Paulenková

* Vy se v nové strategii finančního vzdělávání chcete zaměřit na seniory? Mám tomu rozumět tak, že pracovníci ministerstva financí budou lidem v důchodu klepat na dveře a učit je finanční gramotnosti?

Nic takového nechystáme. My jsme navázali na strategii finanční gramotnosti, kterou ministerstvo financí už zpracovalo a zahájilo zhruba před deseti lety. Ta se zaměřovala na finanční gramotnost ve školách. Na vládu jsem proto předložila novelizaci programu, která se zaměří nejen na děti, ale i na další skupiny, protože postupným sledováním této oblasti jsme zjistili, že velmi zranitelnými skupinami jsou senioři a sociálně slabí.

* Umím si představit osvětu mezi nezaměstnanými na úřadu práce, kteří přijdou do kontaktu s úředníky... Ale senioři jsou složitá cílová skupina, bývají osamělí. Jak je budete oslovovat?

Je celá řada sociálních pracovníků, kteří docházejí do rodin a starají se třeba o méně mobilní seniory. Sociálně slabí se zase sdružují do komunit, kde je můžeme oslovit. Velice důležití jsou policisté, protože jsou těmi prvními, za kým poškozená osoba přijde. Chceme zvedat znalostní úroveň u těchto lidí, aby mohli své znalosti následně šířit dál a pomáhat. Měli by vědět, jak poškozeným osobám poradit, na koho je odkázat, jak mají postupovat.

* Jak ten konkrétní policista pomůže?

Záleží na tom okruhu problémů, jestli byl člověk okraden, nebo si vzal třeba nevýhodný úvěr. Poradí mu, zda má podat trestní oznámení, či se má obrátit na finančního arbitra, který řeší ročně desítky, možná stovky sporů týkajících se spotřebitelských úvěrů nebo pojistného.

* Počet exekucí klesá, což je dobrá zpráva. Jenže čím je to způsobeno? Vedle lepší finanční gramotnosti, o které se v této souvislosti mluví, na tom může mít podíl lepší ekonomická situace Česka. Nemyslíte?

My jsme jako ministerstvo financí prosadili revoluční zákon o spotřebitelském úvěru, kde jsme zavedli celou řadu opatření, která pomáhají tuto situaci řešit. Samozřejmě, že ekonomika šlape a rostou mzdy, ale vytváří se i tlak na úroveň vědomostí lidí, aby neskočili na triky šmejdů a lichvářské úvěry. Také na ministerstvu spravedlnosti udělali velký kus práce v exekucích či oddlužení, to spolu vše souvisí.

* Přesto ale mírně stoupá počet lidí, kteří se dostanou do exekuce v důchodovém věku. Vysvětluje se to tím, že vydat z důchodu deset tisíc korun za nevýhodnou smlouvu je likvidační. Chystáte nějaká opatření?

Já se vrátím ke zmíněnému zákonu o spotřebitelském úvěru, který jsme nachystali. Dnes musejí poskytovatelé posuzovat takzvanou úvěrovou schopnost žadatele či byly sníženy náklady za předčasné splácení. Poskytovatelé také mají povinnost transparentního posuzování nákladů, které jsou spojené se spotřebitelským úvěrem, jsou tam rovněž přísné požadavky na odbornost a důvěryhodnost poskytovatelů úvěrů.

* Dochází k nějaké spolupráci také s Evropskou unií?

Na úrovni Evropy dochází k přísným regulacím, které sjednocují požadavky na reklamu na spotřebitelské úvěry. Zcela to zakázat nemá smysl, protože se reklama bude následně odehrávat v šedé zóně. Ale komunikace už dneska musí být podle určitých pravidel.

* S kým spolupracujete ohledně strategie finančního vzdělávání kromě České bankovní asociace?

S bankami, s neziskovým sektorem, plánujeme spolupráci s policií. Jde o spolupráci napříč pracovní skupinou pro finanční vzdělávání. Ta zahrnuje i další ministerstva, Českou národní banku, největší banky, neziskové organizace, mezi nimi například Člověk v tísni. Nyní budujeme národní registr, který spustíme během následujících týdnů, měl by sloužit třeba ředitelům škol, aby si v něm mohli vybrat vyhovující projekt finančního vzdělávání.

* Jak prověřujete, aby prostřednictvím projektů finanční gramotnosti banky nenabízely svoje produkty?

My jsme si definovali několik kritérií, a to kritérium objektivity, nezávislosti, odbornosti a zacílení. Podle nich budeme posuzovat jednotlivé projekty neziskových organizací či bank. Pokud usoudíme, že splňují tyto body, jsou správně zacílené, odborné a není to jen marketingový počin, tak jej do registru zahrneme.

* Kdy se chystá registr hráčů hazardních her, kteří nebudou moci hrát?

Registr začne fungovat přibližně od poloviny roku 2020. Povinnost provozovatelů nevpustit osobu do herny nebo kasina bude účinná od 20. prosince 2020. Týká se to lidí závislých na hazardních hrách, kteří mohou o zápis do registru požádat, lidí v insolvenci, nebo osob, které pobírají dávky v hmotné nouzi.

* Jak to bude fungovat?

Provozovatel zašle ministerstvu financí online identifikační číslo osoby při vstupu do herny nebo kasina. Dotaz se automaticky vyhodnotí a systém potvrdí, zda je osoba v rejstříku vyloučených osob zapsána, či nikoliv. Pokud ano, provozovatel nesmí osobu vpustit. Systém je také automaticky propojen i s ostatními systémy veřejné správy.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.