CZ EN

Miroslav Kalousek: Pro příští rok chci schodek ještě o deset miliard nižší, tím by se smazal i deficit u důchodů

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Hospodářské noviny | 19.7.2011 | rubrika: Téma | strana: 2


Deficit nikoli 105, ale 95 miliard.

Ministr financí Miroslav Kalousek včera koaličním partnerům na K9 představil plán, jak snížit plánovaný schodek rozpočtu pro příští rok.
Chce k tomu dospět rychlejším zvyšováním daně z přidané hodnoty – ta by se sjednotila na 19 procentech.
Výjimku z této sazby by dostaly léky, knihy a tiskoviny, které by byly daněny deseti procenty.
Na Kalouskův návrh je ochotná přistoupit ODS, nyní se čeká na stanovisko Věcí veřejných. Varianty rozpočtu dnes projedná Porada ekonomických ministrů a zítra je dostane na stůl vláda.

* Na čem se K9 dohodla?

Ujistili jsme se navzájem o tom, že prvořadým cílem je naplnit fiskální strategii vlády. Ve středu na vládu předložím dvě varianty rozpočtu. První z nich bude respektovat koaliční smlouvu o snižování deficitu, pro příští rok by to znamenalo deficit ve výši 105 miliard. Ta druhá varianta je ambicióznější, zrychlovala by snižování deficitu, v příštím roce by byl deficit 95 miliard. A byl by zcela eliminován deficit na důchodovém účtu.

* Ke které z těchto variant se kloníte?

Fandím druhé variantě, přeji si rychlejší snižování deficitu. Ostatně situace v Evropě nás k tomu nabádá. Nicméně vyžadovala by politickou dohodu, že od Nového roku bude daň z přidané hodnoty 19 procent. Výjimku by měly léky, knihy a noviny. To je něco nad rámec koaliční smlouvy. Pokud s tím všichni koaliční partneři souhlasit nebudou, platí předchozí varianta – deficit bude 105 miliard, tedy 3,5 procenta HDP, a na důchodovém účtu budeme mít deficit.

* Jak se rychlejší zvýšení DPH promítne do škrtů jednotlivých resortů?

Především by se promítlo do rychlejšího snižování deficitu. V této chvíli nemá cenu tuto variantu pitvat, dokud nevíme, zda je pro ni většinová vůle. Pokud pro ni vůle nebude, platí, že deficit bude 105 miliard.

* Vy i ODS už jste oznámili, že jste pro variantu rychlejšího snížení deficitu za cenu vyššího výběru daní. Problém byl s VV, které se obávaly škrtů ve svých resortech. Můžete říct, jak se zvýšení DPH promítne do rozpočtů jejich resortů?

Zvýšení DPH by především likvidovalo deficit na důchodovém účtu. Zda by to úplně odstranilo výhrady VV, tím si nejsem jist. Kdyby tomu tak bylo, dohodli jsme se už dnes.

* Můžete přesto říct, jak se zvýšení DPH promítne do škrtů na resortech VV?

Nevidím k tomu jediný důvod. Nebudu malovat hypotetickou variantu v okamžiku, kdy nevíme, zda se pro ni najde většinová vůle, to nemá cenu. Jedna věc je vůle k rychlejšímu snížení deficitu, druhá věc jsou pak politické priority, které vláda promítá do rozpočtu jednotlivých kapitol. A to už není úkol K9. My jsme dnes nesestavovali rozpočet.

* Ale ministři Věcí veřejných už prezentovali, že se bojí dopadů na své resorty. Musel jste jim přece dát nějaký nástin, jak se jich nová varianta dotkne…

Nástin samozřejmě VV dostaly. Nicméně já se necítím povolán, abych tyto varianty probíral v přímém přenosu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.