CZ EN

Motivový obrázek

Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024

Rok 2024 přinesl změny v oblasti spotřební daně z tabákových výrobků v podobě jejího dalšího navyšování. Jedná se o dlouhodobý trend, který vychází z principů ochrany veřejného zdraví a boje se závislostmi. Ač řada změn nastala již od 1. ledna, na některé z nich se váže i datum 1. dubna 2024.

Dubnová změna se týká především ostatních tabákových výrobků (např. žvýkací a šňupací tabák) a výrobků souvisejících s tabákovými výrobky (náplně do e-cigaret, nikotinové sáčky a ostatní nikotinové výrobky). Ač jsou sazby spotřební daně* na tyto výrobky účinné již od 1. ledna 2024, jejich značení tabákovou nálepkou, prostřednictvím které jsou zdaňovány, je povinné až po uplynutí tříměsíčního přechodného období, což připadá právě na 1. dubna 2024. Doprodej zboží, které v ČR dosud spotřební dani nepodléhalo, je však možný po dalších šest měsíců, tedy do konce září 2024, kdy byl obchodníkům ponechán časový prostor pro přechod na novou právní úpravu.

Navýšení sazeb se letos samozřejmě dotklo i tradičních tabákových výrobků (tj. cigarety, tabák ke kouření, doutníky, cigarillos), kde vzrostla spotřební daň o +10 procent. Ač navýšení platí již od 1. února 2024, pro cigarety stále platí přechodné tříměsíční období (tj. do konce dubna), kdy mohou prodejci stále doprodávat zásoby se starými kolky (ostatní tradiční tabákové výrobky je možné prodávat až do vyčerpání zásob). V období let 2025-2027 sazby spotřební daně u těchto výrobků dále porostou, a to tempem +5 % ročně. U zahřívaného tabáku pak dojde v období 2024-2027 k pravidelnému zvyšování sazby daně o 15% s tím, že u zahřívaných tabákových výrobků je doprodej při změně sazby daně omezen na šest měsíců. Od 1. března byla rovněž zavedena zvláštní sazba spotřební daně na tabák do vodních dýmek, který byl doposud zdaňován jako tabák ke kouření.

* Spotřební daň u náplní do e-cigaret v roce 2024 činí 2,5 Kč/ml a poroste až do roku 2027 na hodnotu 10 Kč/ml. U nikotinových sáčků pak je sazba daně v roce 2024 ve výši 0,4 Kč/g a poroste do roku 2027 na hodnotu 1,7 Kč/g. Stejným způsobem jako v případě nikotinových sáčků byly nastaveny i sazby spotřební daně u tzv. ostatních tabákových výrobků, mezi které se řadí např. žvýkací a šňupací tabák, které v ČR dosud rovněž nepodléhaly spotřební dani. 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.