CZ EN

Motivový obrázek

Ministerstvo financí zveřejnilo Zprávu o řízení státního dluhu České republiky v roce 2023

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo Zprávu o řízení státního dluhu České republiky v roce 2023, která obsahuje detaily o dynamice a struktuře státního dluhu, emisní činnosti státu, operacích MF na sekundárním trhu státních dluhopisů nebo o vývoji úrokových výdajů státu.

Celková korunová výše státního dluhu ke konci roku 2023 dosáhla 3 110,9 mld. Kč, což oproti konci roku 2022 představuje nárůst o 216,1 mld. Kč. V relativním vyjádření vůči hrubému domácímu produktu došlo k meziročnímu poklesu ze 42,7 % na 42,3 %. 

Výdaje na obsluhu státního dluhu dosáhly v roce 2023 hodnoty 68,3 mld. Kč, což odpovídá meziročnímu nárůstu o 18,8 mld. Kč. Do vyšších výdajů se promítla hodnota státního dluhu, která v posledních třech letech významně vzrostla, a rovněž vyšší úroveň úrokových sazeb a výnosů státních dluhopisů na domácím i zahraničních trzích. Průměrná doba do splatnosti státního dluhu ke konci roku 2023 představovala 6,4 roku.

Česká republika prostřednictvím Ministerstva financí prodala na primárním a sekundárním trhu korunové střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 518,0 mld. Kč, přičemž čistá emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů činila 299,0 mld. Kč. V roce 2023 proběhly dvě řádné splátky korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 151,1 mld. Kč a dále byly odkoupeny státní dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 67,9 mld. Kč.

Dokument ke stažení:

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.