CZ EN

Motivový obrázek

Kolkové známky končí, jejich využití či odkup je možný jen do konce roku

Jednou ze změn, kterou přinesl vládní konsolidační balíček, je také ukončení možnosti platit správní a soudní poplatky prostřednictvím kolkových známek. Ty bude možné využívat jen do konce letošního roku, což platí i pro jejich výměnu či zpětný odkup.

Kolkové známky byly doposud jen jednou z možností, jak správní či soudní poplatky hradit. Od ledna 2025 tak bude možné využít ostatních a již existujících nástrojů, jako jsou platba kartou či v hotovosti, případně bankovním převodem. Více informací poskytne příslušný úřad.

Nakupovat a vyměňovat poškozené nepoužité kolkové známky za nové, či si nechat zpětně odkoupit nepoškozené kusy bude možné jen do konce tohoto roku a pouze na vybraných pobočkách České pošty (viz ZDE), kde bude úkon zpoplatněn dle aktuálního ceníku.

Kolkové známky se ruší na základě zákona č. 349/2023 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, a to zejména z ekonomických důvodů. Pro představu, v období 2014 až 2021 činily náklady související s výrobou a distribucí kolků bezmála půl miliardy korun. Státu tak jejich zrušení uspoří ročně desítky milionů.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.