CZ EN

Motivový obrázek

Agentura Fitch zlepšila výhled pro rating ČR z negativního na stabilní

Agentura Fitch Ratings změnila 23. 2. 2024 výhled hlavního úvěrového ratingu České republiky z negativního na stabilní. Hodnocení schopnosti České republiky splácet závazky zůstává na vysokém stupni AA minus.

Mezi důvody pro zlepšení výhledu Fitch uvedla úspěšné zvládnutí krizí bez dlouhodobých šrámů na ekonomice, implementovaný konsolidační balíček, nízké výdaje na energetickou krizi, důvěryhodnou trajektorii snižování deficitů a její ukotvení fiskálními pravidly, stejně jako relativně nízkou úroveň veřejného zadlužení.

"Česká republika postupně překonala pandemické a energetické cenové šoky bez trvalých dopadů na dlouhodobý makroekonomický výhled, a to i přes krátkodobě slabší růst. Zvýšená nejistota ustoupila v důsledku politických opatření zaměřených na stabilitu," uvedla agentura Fitch a poukázala především na výrazný pokles inflace a opatření zaměřená na snížení rozpočtového deficitu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.